Στην… προεκλογική «αρένα» και η μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας

on .

KONSTANTOPOYLOS SP1

• Τη δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) σε προεκλογικά παιχνίδια επιχείρησε να εντάξει χθες η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων.
Με δεδομένο πως ο επικεφαλής του Φορέα Διαχείρισης της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ιωαννίνων) Σπύρος Κωνσταντόπουλος προέρχεται από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης (Νίκου Γκόντα) και αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, «επιστρατεύτηκε» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης γα να επιτεθεί στον κ. Κωνσταντόπουλο, καταγγέλλοντάς τον πώς μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια συντονισμού και ενημέρωσης.
Ο κ. Κατηρτσίδης ανέφερε ακόμη και την έλλειψη συνεννόησης με την Τροχαία για τα νέα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στον ΧΥΤΥ, ενώ άφησε αιχμές και κατά της Περιφέρειας, επειδή δεν είναι έτοιμοι ακόμη οι ΣΜΑ, ρίχνοντας δηλαδή «πλάγιες βολές» κατά της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη που έχει τον συντονισμό του περιφερειακού σχεδιασμού και η οποία έχει ανακοινώσει επίσης την υποψηφιότητά της για το Δήμο Ιωαννιτών.
Η απάντηση από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Σπύρο Κωνσταντόπουλο δεν άργησε και ήταν μάλιστα ιδιαίτερα αιχμηρή ως προς την μικροπολιτική της διάσταση:
«Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ο πανικός της Δημοτικής Αρχής και του κ. Κατηρτσίδη», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος, για να προσθέσει πως «ο κόσμος βλέπει πλέον την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και μην έχοντας να παρουσιάσει κανένα ιδιαίτερο επίτευγμα αρέσκεται μόνο στο να συκοφαντεί όπου και όποιον μπορεί, κάτι που θα κριθεί στις επερχόμενες εκλογές».
Ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ απαντάει όμως αναλυτικά και επί της ουσίας στα όσα υποστήριξε ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, επισημαίνοντας και τις δικές του ευθύνες, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί έλλειψης ενημέρωσης, επικαλούμενος τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις των εμπλεκομένων φορέων,
Συγκεκριμένα αναφέρει και τα εξής:
- Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Ν. Ιωαννίνων συζήτησε επανειλημμένως στα Διοικητικά Συμβούλια το θέμα λειτουργίας του εργοστασίου, τόσο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και με τη Δημοτική Αρχή μέσω των εκπροσώπων της, όπως ο κ. Κατηρτσίδης.
- Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Ν. Ιωαννίνων είναι ο μόνος Φορέας της Περιφέρειας που έχει πάρει αποφάσεις – έγγραφα για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
- Το θέμα μεταφοράς του υπολείμματος είναι ξεκάθαρα θέμα της Περιφέρειας Ηπείρου. Σε ανάλογη συνεδρίαση όπου συμμετείχε και ο κ. Κατηρτσίδης καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης κα. Καλογιάννη, μας διαβεβαίωσε ότι είναι θέμα της Περιφέρειας, σύμφωνα και με την υπογεγραμμένη σύμβαση.
- Ο τρόπος μεταφοράς των απορριμμάτων έχουμε συζητήσει πολλές φορές πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τα απορριμματοφόρα του εκάστοτε Δήμου, αντιστοίχως.
- Όσον αφορά, την ενημέρωση της αστυνομίας είναι θέμα του Δήμου και όχι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, διότι ο Φορέας έχει να κάνει με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και όχι με την αποκομιδή τους.
Και η ανακοίνωση απάντηση του Σπύρου Κωνσταντόπουλου καταλήγει:
«Είναι τακτική και σύνηθες πλέον της Δημοτικής Αρχής και του κ. Κατηρτσίδη, να θεωρούν πως πάντα φταίνε οι άλλοι, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, οι φορείς διαχείρισης, οι κυβερνήσεις που περνάνε κατά καιρούς κτλ., χωρίς οι ίδιοι ποτέ να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους προς τους πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών.
Τους επιστρέφουμε την λέξη “ανικανότητα”, διότι, πιστεύουμε ότι η Δημοτική αρχή και ο κ. Κατηρτσίδης θα ήταν σωστό να ασχοληθούνε με την ορθολογική διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων, που βρίσκεται σε παρακμή, με τα απορρίμματα να βρίσκονται έξω από τους υπογειοποιημένους κάδους, γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε κάνοντας έναν απλό περίπατο στην πόλη των Ιωαννίνων και στα τοπικά διαμερίσματα, στην ελλιπή ενημέρωση ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα την αύξηση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, στα αποφλιωμένα πεζοδρόμια, στα εγκαταλελειμμένα οδοστρώματα».