Υπό το… άγρυπνο μάτι της Αλβανικής Αστυνομίας το μνημόσυνο για τον Κ. Κατσίφα

on .

katsifas

• Υπό το «άγρυπνο μάτι» της Αλβανικής Αστυνομίας και των Μυστικών Υπηρεσιών της, σήμερα το πρωί θα τελεστεί στους Βουλιαράτες το 40ημερο μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα από την επίλεκτη αλβανική αστυνομική μονάδα Κωνσταντίνο Κατσίφα.
Στην συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς οι έλεγχοι από χθες ήταν εξονυχιστικοί προκειμένου να μην περάσουν στην Αλβανία ανεπιθύμητα πρόσωπα και όπως έγινε γνωστό απαγορεύτηκε η είσοδος και σε δημοσιογράφο του «Πρώτου Θέματος» Παναγιώτη Σαββίδη, που επρόκειτο να καλύψει το μνημόσυνο.
Οι Αλβανοί κατέβαζαν επίσης από τα λεωφορεία τους Έλληνες και του προειδοποιούσαν ότι μπορούν να πάνε οπουδήποτε, εκτός από τους Βουλιαράτες.
Όσον αφορά τον δημοσιογράφο του «Πρώτου Θέματος», στον έλεγχο των εγγράφων τον ενημέρωσαν πως είναι ανεπιθύμητος για το Αλβανικό κράτος και του παρέδωσαν και τη σχετική απόφαση. Σύμφωνα με δήλωσή του, ρωτήθηκε επίμονα για τα άρθρα του σχετικά με την δολοφονία του Κ. Κατσίφα.
Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικών Σωματείων Ελλάδος, καταγγέλλει την πολιτική εκφοβισμού των Αλβανικών Αρχών. «Δεν είμαστε ούτε φασίστες, ούτε εξτρεμιστές. Είμαστε Έλληνες», τονίζουν προσθέτοντας πως η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί τη σύμβαση – πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία των εθνικών μειονοτήτων που έχει υπογράψει.
Εν τω μεταξύ θετική χαρακτηρίζεται η συμπερίληψη στην Έκθεση του Ευρωκοινοβούλιου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας η διερεύνηση της δολοφονίας Κ. Κατσίφα , όπως επίσης η αναβολή των κατεδαφίσεων περιουσιών που ανήκουν σε έλληνες. Ειδικά για το πρώτο θέμα, αναλήφθηκε πρωτοβουλία από τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ επίμονες προσπάθειες είχαν καταβληθεί από την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχώρους, το Νίκο Μαριά και άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές.