Γιατί το Δημ. Συμβούλιο δεν ενημερώνει τους Γιαννιώτες για τα Κληροδοτήματα;

on .

LEONTARHS

• Στο  κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των κληροδοτημάτων επανέρχονται οι δυο πρ. δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Εργολάβος και Χάρης Λεοντάρης και με επιστολή τους στον «Πρωινό Λόγο» για ακόμη μια φορά ζητούν δημόσια από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να ασχοληθεί με το ζήτημα σε ειδική συνεδρίαση.
Σκοπός είναι να διαπιστωθεί ποια είναι η σημερινή κατάσταση όλων των Κληροδοτημάτων κι εάν φυσικά εφαρμόζεται η βούληση των Ευεργετών.
Αναλυτικά, η επιστολή των δυο πρ. δημοτ. συμβούλων έχει ως εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Διαβάσαμε στο φύλλο της εφημερίδας σας (Π.Λ. 8 – 6 – 2018) ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει το θέμα των Κληροδοτημάτων της πόλης των Ιωαννίνων που διαχειρίστηκε η Μητρόπολη επί δεκαετίες ολόκληρες και τα οδήγησε σε χρεοκοπία.
Με δυο συστημένες επιστολές και μια εξώδικη πρόσκληση προς το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου – που κοινοποιήθηκαν και στους επικεφαλής όλων των Δημοτικών Παρατάξεων – από την περασμένη χρονιά (2017) είχαμε ζητήσει: να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το σοβαρό αυτό για την πόλη θέμα και είχαμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα (ανάμεσα σ’ αυτά και το ερώτημα για τα «κόκκινα δάνεια» των Αγαθοεργών)· να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο από τους δυο Δημοτικούς Συμβούλους που συμμετέχουν – με απόφαση του Δ.Σ. - στην Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών, και στη συνέχεια να ενημερωθεί ο Γιαννιώτικος Λαός, στον οποίο οι Εθνικοί μας Ευεργέτες άφησαν αυτά τα Κληροδοτήματα, και όρισαν, με τις διαθήκες τους, να διαχειρίζονται εκλεγμένοι απ’ το Λαό Γιαννιώτες πολίτες.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε. Πρόσφατα υπήρξε καταγγελία του Συλλόγου Αρχαιοφίλων Ηπείρου ότι ο Δήμος Ιωαννιτών χρωστάει από το 2012 στο Κληροδότημα Φιλίππου 97.000 ΕΥΡΩ. Η καταγγελία αυτή επιβεβαιώθηκε από τη Δ/νση Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ζήτησε από το Δήμο "να προβεί άμεσα στην απόδοση του ως άνω οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω Κληροδότημα ώστε η υπηρεσία μας να μην αναγκαστεί να κινήσει την διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 71 και 72 του Ν. 4182/2013 "Περί πειθαρχικών παραβάσεων και διοικητικών και ποινικών κυρώσεων".
Ζητήσαμε από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο και σε ειδική συνεδρίαση να ασχοληθεί με όλα τα Κληροδοτήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση όλων των Κληροδοτημάτων και σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται η βούληση των Ευεργετών και ότι δεν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες, όπως συμβαίνει με το Κληροδότημα Φιλίππου.
 Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε, εκτός από μια εικονική και περιγραφική ενημέρωση – χωρίς ουσιαστικό διάλογο, και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και ρωτάμε:
Τι είναι εκείνο που κάνει τη Δημοτική Αρχή – και κατ’ επέκταση το Δημοτικό Συμβούλιο, να μην θέλουν να ασχοληθούν με τέτοια σοβαρά θέματα, και να μην ενημερώνουν το Γιαννιώτικο Λαό;
Πριν από μήνες, όπως πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο, Δημοτικός Σύμβουλος παραιτήθηκε, με το αιτιολογικό ότι Δημοτικό Συμβούλιο δεν ασχολείται με σοβαρά θέματα.
Αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία από το Δήμο, δεν πρέπει να παρέμβει κάποια εποπτεύουσα αρχή, ώστε να εφαρμόζονται και στην πόλη μας το Σύνταγμα και οι νόμοι, και να γίνεται σεβαστή η βούληση των Ευεργετών μας;».