Αντισυνταγματική η ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών στον ΕΦΚΑ

on .

EFKA

• Έναν ακόμη «πονοκέφαλο» φαίνεται πως θα έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, όσον αφορά το Ασφαλιστικό, τον περιβόητο πια Νόμο Κατρούγκαλου και μάλιστα ενόψει της τελευταίας αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν τριγμούς, στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά, έκαναν δεκτή την αίτηση  των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:
- την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
- τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
«Θετική εξέλιξη…»
Η απόφαση του ΣτΕ, αν και δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, ήταν χθες μεταξύ των πρώτων θεμάτων στην ειδησεογραφία, καθώς το θέμα απασχολεί χιλιάδες επαγγελματίες, ενώ θα δημιουργήσει έντονους τριγμούς στην λειτουργία του ΕΦΚΑ.
Πάντως για θετική εξέλιξη έκαναν λόγο γιατροί και φαρμακοποιοί με το άκουσα της είδησης.
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης».
Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για δικαίωση των γιατρών και των επιστημόνων από το ΣτΕ σε περίπτωση που ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τον ΕΦΚΑ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016... ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους...».
***
Όταν ολοκληρωθούν οι διασκέψεις και δημοσιοποιηθεί η απόφαση, η οποία στην ουσία ακυρώνει την ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνεται όλο το νομοθέτημα. Μέχρι τότε βέβαια η Κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, ενώ μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.