Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες από επαγγελματίες ειδικής αγωγής

on .

LOGOTHERAPEYTES DIAMARTYRIA

• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποίησε χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών. Επαγγελματίες από όλες τις ειδικότητες της Ειδικής Αγωγής διαμαρτύρονται για τις νέες συνθήκες πληρωμών που προβλέπει πλέον ο ΕΟΠΥΥ.
Όπως καταγγέλλουν «η προτεινόμενη σύμβαση υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως συνεδρίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ατομικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Συμπεριφοράς, καθώς η δαπάνη που προβλέπεται για τις συγκεκριμένες θεραπείες για το έτος 2017 μειώθηκε σχεδόν στο μισό, περίπου στα 60 εκ ευρώ».
Υποστηρίζουν ότι η σύμβαση πρέπει να είναι βιώσιμη για όλους και ζητούν να συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς κάλυψης δαπανών, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για «ουσιαστικό διάλογο» από μηδενική βάση.
Εκείνο που ζητούν είναι «να μην συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της ειδικής αγωγής και να υπάρξει θέσπιση όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας, επανεξέταση από την κυβέρνηση για την στάση της η οποία οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδων θεραπευτηρίων και στην ανεργία επιστημόνων, καθώς και συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».
Υπενθυμίζεται ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη χρονική επέκταση της περιόδου διαβούλευσης έως τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η σύμβαση να υπογραφεί μέχρι 15 Μαρτίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αφορμή τη διαμαρτυρία  που πραγματοποίησαν επιστήμονες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία της λογοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της, φυσικοθεραπείας, της ειδικής αγωγής, και εν γένει της της ψυχικής υγείας, ενάντια σε πρωτοβουλίες των ηγεσιών του ΕΟΠΥΥ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητεί την ενημέρωση των μελών της επιτροπής από τα αρμόδια όργανα του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις τους «έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στους ασφαλισμένους χρήστες των υπηρεσιών που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ».