Στροφή ξανά σε παλιές μεθόδους καλλιέργειας και κτηνοτροφίας!

on .

KALATHI AGROTIKO

• Όσο περνάει ο καιρός και ειδικά στην σημερινή εποχή της κρίσης, όλο και πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για έναν άλλο, πιο αγνό τρόπο παραγωγής των προϊόντων που βάζουμε στο πιάτο μας, τα οποία καθορίζουν εξάλλου την υγεία και το μέλλον μας.
Για να αλλάξει η διατροφή μας πρέπει να υιοθετήσουμε ξανά παλιές καλές μεθόδους αγροτικής καλλιέργειας, χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με στήριξη στις ντόπιες ποικιλίες σπόρων και φυλών ζώων, όσον αφορά στην κτηνοτροφία και γενικότερα με εκτίμηση στα φυσικά υλικά και τη χρησιμοποίησή τους. Στροφή που θα επιδράσει θετικά και στο πορτοφόλι μας!
Ήδη τελευταία παρατηρείται μία ενισχυόμενη τάση για επιστροφή στο… παρελθόν όσον αφορά στη γεωργική παραγωγή και την κτηνοτροφία, η οποία δε συνδέεται απαραίτητα με τα λεγόμενα οικολογικά προϊόντα, που έχουν άλλη «φιλοσοφία».

Γιορτή στα Γιάννενα
Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί φέτος στα Γιάννενα η 23η πανελλαδική Γιορτή βιολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, η οποία θα φιλοξενηθεί στα «Λιθαρίτσια», από την Παρασκευή 9 έως την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου. Σύνθημά της, «ας… φυτεύσουμε τον δικό μας σπόρο»!
 Έτσι, η πόλη των Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά την ιδέα της αλληλέγγυας οικονομίας και της οικολογικής συνεργασίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η έννοια της οικολογικής γιορτής δεν έχει το νόημα της διάδοσης της βιολογικής καλλιέργειας και του στρεβλού κέρδους αλλά τη διαχείριση των καρπών της γης, ως πολίτες και ως παραγωγοί, με όρους κοινωνικής προσφοράς και με παλιές δοκιμασμένες μεθόδους καλλιέργειας της γης και ενασχόλησης με την κτηνοτροφία.

«Μια άλλη συνθήκη…»
«Σε αυτόν τον τόπο που ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία κι αργότερα με την γεωργία η ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ειδικά αυτήν την εποχή της κρίσης, δεν είναι μόνο παρούσα αλλά και εφικτή αν αποφασίσουμε να επιλέξουμε μια άλλη συνθήκη για τον άνθρωπο, την γη και την τροφή του», αναφέρεται στη διακήρυξη της 23ης πανελλαδικής Γιορτής. Όλα αυτά είναι στο χέρι μας και ένα καλό κίνητρο για αλλαγή δίνει η συγκεκριμένη τριήμερη διοργάνωση στα Γιάννενα.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Για τρεις μέρες λοιπόν στα «Λιθαρίτσια» πάνω από 100 παραγωγοί και χειροτέχνες θα στήσουν τα περίπτερά τους και θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και τις δημιουργίες τους.
Από μια τέτοια γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείψουν παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες ποικίλουν από ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι εικαστικά δρώμενα και συναυλίες. Ενδεικτικά, αναφέρονται η παρουσίαση του βιβλίου «Πεκλάρι» του καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου, κουκλοθέατρο από τις ομάδες «Αντράλα» και «Τρεις λαλούν», θεατρικό παιχνίδια με τη Βίκυ Βάββα και τη Δώρα Τάτση, θέατρο από την ομάδα «Τσιριτσάντσουλες», συναυλίες με τους Ρεμπετόφιλους Ιωαννίνων, τον Σπύρο Γραμμένο και τους Θρανξ Πανκc, γιόγκα με την Αναστασία Παπαδοπούλου, εργαστήρια για παραγωγή ιδιαίτερων προϊόντων κ.α..
Την Παρασκευή το πρόγραμμα της οικογιορτής θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. και θα λήξει μετά τις 11 το βράδυ. Το Σάββατο οι εκδηλώσεις της θα είναι ολοήμερες, ξεκινώντας από τις 10 π.μ. και φτάνοντας ως αργά το βράδυ. Το ίδιο πρόγραμμα ισχύει και για την Κυριακή, τελευταία ημέρα της οικογιορτής.