Μαγικές βραδιές με Πανσέληνο στο Ιτς Καλέ και το Μεγ. Γαρδίκι

on .

MELINA KANA
• Με όμορφες εκδηλώσεις σε ορισμένους από τους πιο ωραίους αρχαιολογικούς χώρους που διαθέτει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, γιορτάστηκε προχθές βράδυ η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος.
Όσον αφορά στα Γιάννενα, μία μοναδική εμπειρία έζησαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην εσωτερική ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου.
Ανάμεσά τους ήταν εκεί ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κων/νος Σουέρεφ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης και φυσικά ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου.
Η Αλεξάνδρα Γκράβας, πέρα από εξαιρετική ερμηνεύτρια αποδείχτηκε και εκπληκτική εμψυχώτρια καθώς κατόρθωσε να μετατρέψει το κοινό σε χορωδία που δεν σταμάτησε να τραγουδάει με ενθουσιασμό ως το τέλος της παράστασης. Συγκινητική και η παρουσία του Δημήτρη Υφαντή που στάθηκε επάξια πλάι στην διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τα εκφραστικά του προσόντα και τη σχέση του με το κοινό.

Στο Μεγάλο Γαρδίκι
Τα παιχνιδίσματα του «ολόγιομου» φεγγαριού με τα σύννεφα, στον Αυγουστιάτικο ουρανό έκαναν πιο συναρπαστική την προχθεσινή βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης Μ. Γαρδικίου, στο λόφο «Καστρί» στη διάρκεια της μουσικής εκδήλωσης που οργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
 Η εκδήλωση περιλάμβανε συναυλία της Μελίνας Κανά που άνοιξε η στρατιωτική μπάντα της 8ης Μεραρχίας. Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος πολιτισμού - αθλητισμού του Δήμου Ζίτσας Στέφανος Μιχάλης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο όχι μόνο για το Δήμο Ζίτσας αλλά και για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. «Ο δήμος έχει αποδείξει ότι δεν φείδεται ούτε χρημάτων, ούτε κόπου για να αναδειχθεί ο οχυρωμένος οικισμός -  ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου», ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά, καθώς τη χρονιά που διανύουμε ο χώρος προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών αρχαιολόγων και μη. Ακόμη και ευρωπαίων».
Την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Ζίτσας στην ανάδειξη και προβολή του χώρου καθώς τον «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνοντας πρόθυμα την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος επεσήμανε από την πλευρά του, παίρνοντας το λόγο, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστας Σουέρεφ. «Η συνεργασία μας με το Δήμο είναι υποδειγματική και με ορατά αποτελέσματα που αντικατοπτρίζονται στην αποψινή σας παρουσία», είπε και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να επισκέπτονται το χώρο.
Ανάμεσα στα περίπου 2.000 και πλέον άτομα που ανέβηκαν στην ακρόπολη ήταν ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, ο Διοικητής της 8ης  Μεραρχίας Ταξίαρχος Νίκος Ανδριόπουλος κ.α..