Δίχτυ κοινωνικής προστασίας με το ΕΣΠΑ σε όλη την Ήπειρο!

on .

KHFH 1 XRHSTOB

• Δίχτυ κοινωνικής προστασίας «απλώνει» το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο, με δύο δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος που αφορά την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση των Διακρίσεων.
Η πρώτη αφορά τη συνέχιση για ένα ακόμη χρόνο των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) που ήδη λειτουργούν και η δεύτερη τη δημιουργία και τη λειτουργία για τρία χρόνια «Κέντρων Κοινότητας» σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων,  
 Οι σχετικές προσκλήσεις δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «’Ηπειρος 2014-2020».
Προτάσεις για τα ΚΗΦΗ, μπορούν να υποβάλλουν οι: Δήμος Ηγουμενίτσας (Προσχολική Αγωγή, Κοινωνική Προστασία και Πολιτισμός Δήμου Ηγουμενίτσας), Δήμος Ιωαννιτών (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α Δήμου Ιωαννιτών και Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Η Μέριμνα"), Δήμος Μετσόβου (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μετσόβου), Δήμος Πρέβεζας (Νέα Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πρέβεζας), Δήμος Πωγωνίου (ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Μέριμνας και Παιδείας Δήμου Πωγωνίου), Δήμος Φιλιατών (Νέα Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Φιλιατών).  Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης είναι 858.040 ευρώ και προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται από την Παρασκευή 17 Ιουνίου μέχρι και την 18η Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι τα Κ.Η.Φ.Η. παρέχουν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα  που δεν μπορούν  να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
Τα «Κέντρα Κοινότητας»
Δυνητικοί δικαιούχοι για τα Κέντρα Κοινότητας  είναι Δήμοι της Περιφέρειας Ηπείρου με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011),  λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, που συστήνονται και εποπτεύονται από τους Δήμους, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ή άλλοι δημοτικοί φορείς, και ΝΠΔΔ, που συστήνονται και εποπτεύονται από τους Δήμους. Στόχος των Κέντρων είναι η υποστήριξη των Δήμων στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».
Η πρόσκληση αφορά χρηματοδότηση πράξεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.297.320 ευρώ. Ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων είναι η ερχόμενη Παρασκευή (17 Ιουνίου) και λήξης η 11η Αυγούστου 2016.