Η ανακύκλωση είναι στάση ζωής είπαν χθες τα Γιαννιωτόπουλα!

on .

ANAKYKLOSH

• Η ανακύκλωση δεν είναι… μόδα, αλλά στάση ζωής που βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας. Άρα, καλό είναι να διδάσκεται από μικρή ηλικία γιατί τα παιδιά… μπορούν καλύτερα.
Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης στο Δημαρχείο Ιωαννίνων στο πλαίσιο της οποίας βραβεύθηκαν οι μαθητές οι οποίοι πρώτευσαν στο διαγωνισμό της «Μεγάλης Γιορτής Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», με το Β1 του 10ου Γυμνασίου να πετυχαίνει και πανελλαδική πρωτιά. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Πρώτο το 10ο Γυμνάσιο
Πρώτο όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά σε όλη την Ελλάδα, λοιπόν, ανακηρύχτηκε το Τμήμα Β1 του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, ανακυκλώνοντας 184.985 συσκευασίες και ο κάθε μαθητής κέρδισε εκτός από ένα tablet κι ένα πενθήμερο ταξίδι στη Ρόδο!
Μάλιστα το «κέρδος» της δράσης των παιδιών ήταν τριπλό και σε πρακτικό επίπεδο: Εκτός από την «ανακούφιση» του περιβάλλοντος από ανακύκλωση χιλιάδων συσκευασιών, όλες οι συσκευασίες του 10ου Γυμνασίου  ανακυκλώθηκαν στον οικίσκο που έχει τοποθετήσει το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Συσκευασιών στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδων»  κι αυτό «μεταφράζεται» σε χρηματική ενίσχυση του ιδρύματος, ενώ τα καπάκια των μπουκαλιών συγκεντρώθηκαν για να «εξαργυρωθούν» σε αναπηρικά αμαξίδια για τα παιδιά της «Μέριμνας».

Με διάθεση προσφοράς…
Δεύτερο ανακηρύχτηκε το τμήμα Β4 του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας ανακυκλώνοντας 71.168 συσκευασίες. Οι μαθητές πήραν τη συγκινητική απόφαση να χαρίσουν τα έπαθλα τους (ένα MP4 για κάθε μαθητή) στα παιδιά του Γυμνασίου στη Ντουραχάνη. Ο δε Δήμαρχος ζήτησε από το Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης να επιβραβευθεί η κίνηση των παιδιών με την αποστολή επιπλέον δώρων, η ανταπόκριση ήταν άμεση κι έτσι και οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας θα πάρουν και οι ίδιοι τη Δευτέρα το δώρο τους!
Τρίτο, τέλος, ανακηρύχτηκε το τμήμα Β2 του Γυμνασίου Κατσικά ανακυκλώνοντας 67.816 συσκευασίες και το έπαθλο ήταν ένα MP3 για κάθε μαθητή.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση, ο Θωμάς Μπέγκας άνοιξε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές, στους οποίους είπε πως έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, από την προηγούμενη θητεία του ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, όταν και ξεκίνησε η προσπάθεια να μπει η ανακύκλωση στο Δήμο Ιωαννιτών με το σύστημα των μπλε κάδων και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση. «Η προσπάθεια συνεχίζεται με θέρμη από το Δήμο Ιωαννιτών, όμως η προσπάθεια του Δήμου και μάλιστα σε πολύ δύσκολους καιρούς με μειωμένους πόρους και προσωπικό, δεν μπορεί να έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε, αν δεν βοηθήσουν και οι πολίτες», όπως υπογράμμισε.
Μίλησε για τις διάφορες μορφές ρύπανσης που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, τα συνθήματα που κάποιοι γράφουν σε τοίχους και μνημεία, τα σκουπίδια που εγκαταλείπονται έξω από τους κάδους, την αφισοκόλληση κ.α., λέγοντας πως «θέλουμε την πόλη μας καθαρή, ζωγραφισμένη κι όχι μουτζουρωμένη. Εμείς ως Δήμος θα κλιμακώνουμε συνεχώς τις προσπάθειές μας αλλά πρέπει και οι πολίτες να βοηθήσουν. Πρέπει να βοηθήσουν και οι φορείς αστυνόμευσης γιατί δεν μπορούμε μόνοι μας να καταστείλουμε παραβατικές συμπεριφορές».

«Η νέα γενιά μπορεί…»
«Η νέα γενιά, η δική σας γενιά, μπορεί να αλλάξει τις κακές συνήθειες του παρελθόντος», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Κατηρτσίδης μίλησε για τους σχεδιασμούς του Δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης, για να προσθέσει από την πλευρά του πως «κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να πετύχει τα αποτελέσματα που στοχεύει, αν εμείς ως πολίτες δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Εκ μέρους των μαθητών μίλησε η Δάφνη Τσιακίρη, μαθήτρια του 10ου Γυμνασίου και με μία φράση τα είπε όλα: «η ομαδική μας προσπάθεια δεν είχε κίνητρο κάποιο βραβείο, αλλά την ευαισθητοποίηση των Γιαννιωτών για να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον».

Εκπρόσωποι σχολείων
Ο κ. Γιάννης Καμπέρης, Διευθυντής του σχολείου που πρώτευσε πανελλαδικά, υπογράμμισε πως «το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε είναι πως η ανακύκλωση δεν είναι τάση της στιγμής αλλά στάση ζωής και υποχρέωση όλων μας. Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ενημερώνουν σωστά για τέτοια θέματα».
Η κ. Κων/να Μαλάμου, εκπαιδευτικός του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας είπε πως «νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση γιατί τα παιδιά έδρασαν αυτοβούλως και μόνα τους πήραν την πρωτοβουλία να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό».
Τέλος σημαντική ήταν η παρέμβαση της κ. Ευγενίας Νούλη (μητέρα μαθητή) που επεσήμανε ότι μέσα από τη δράση των παιδιών υπήρξε η διαπίστωση ότι επιχειρήσεις εστίασης, όπως  καφετέριες που έχουν μεγάλο όγκο ανακυκλώσιμων, δεν κάνουν ανακύκλωση και πρότεινε δράσεις παρακίνησης του Δήμου ειδικά σε αυτή την επαγγελματική ομάδα.