Πειραματισμοί Υπ. Περιβάλλοντος και με τους δασικούς χάρτες!

on .

DASOS BOYNO

• Νέο «μέτωπο» με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας άνοιξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τη φορά αυτή εξαιτίας του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες που προωθεί προς ψήφιση.  Την απόσυρσή του ζήτησαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.
Οι ενστάσεις που κατέγραψαν είναι αρκετές, ωστόσο το πιο σοβαρό ίσως ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της κυριότητας βοσκοτόπων και άλλων χορτολιβαδικών εκτάσεων που νόμιμα διαχειρίζονται εδώ και χρόνια κτηνοτρόφοι και αγρότες, τους ανήκουν, αλλά δεν έχουν τίτλους κυριότητας. Είναι θέμα που «καίει» και τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους, που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και αρκετοί εξ αυτών έχουν χάσει σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις.  
 Ένα δεύτερο ζήτημα που προκύπτει αφορά την επιμονή του Υπουργείου Περιβάλλοντος να «φορτώσει» τα Δασαρχεία με εργασίες που μέχρι πρότινος εκτελούνται από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Δεν είναι άλλωστε το μόνο που επιχειρεί να αλλάξει ο Αν. Υπουργός, καθώς κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε και με την άσκηση της θήρας, που έχει επίσης ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα προκύψει μεγάλος φόρτος  για τα δασαρχεία (τα οποία καλούνται χωρίς υποδομή και προσωπικό στις περισσότερες των περιπτώσεων), να αναρτήσουν και κυρώσουν τους δασικούς χάρτες.
Πρόκειται όπως τονίστηκε για ένα έργο πολύπλοκο που απαιτεί τεχνογνωσία, προσωπικό και φυσικά χρηματοδότηση, μιας και έως σήμερα έχει αναρτηθεί δασικός χάρτης μόλις για το 1% της ελληνικής επικράτειας, την ώρα που όπως είναι γνωστό υπάρχουν δασαρχεία ακόμη και με ένα άτομο προσωπικό, τα οποία δε καμιά περίπτωση δε μπορούν να φέρουν σε πέρας υποθέσεις ιδιοκτησιακές που σχετίζονται με τις σταβλικές εγκαταστάσεις κ.λπ.
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης, τάχθηκε υπέρ της προάσπισης της δημόσιας περιουσίας, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε ευνοεί τον κρατισμό και την μεταφορά εργασιών στα δασαρχεία. Με βάση τη σχετική εμπειρία είναι εξαιρετικά απίθανο -εκτίμησε- να το φέρει σε πέρας εντός των ημερομηνιών που επιτάσσουν τα προαπαιτούμενα (2020), δεδομένου ότι έως σήμερα έχει αναρτηθεί μόλις το 1% των δασικών χαρτών στην επικράτεια, κι ενώ το συνολικό κόστος ολοκλήρωσης (αν κατέληγε σε ιδιώτες) δεν θα ξεπερνούσε τα 50-70 εκατ. ευρώ.
«Να μπουν κανόνες στις χρήσεις γης για να μη φεύγουν οι επενδυτές», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, καθώς όπως πρόσθεσε «για να κάνει κάποιος μια επένδυση θα πρέπει να ξέρει αν η έκταση είναι προστατευόμενη περιοχή, πόσο χτίζει τι χρήση μπορεί να έχει».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Μελετητικών Γραφείων κ. Κ. Καλλέργης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο γυρνά τη χώρα χρόνια πίσω, δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο για αυτό και πρέπει να αποσυρθεί.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών Νίκος Χλύκας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιστροφή στον κρατισμό, ώστε μετέπειτα να γίνουν επιλεκτικές μικροαναθέσεις σε ιδιώτες, ενώ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων Θανάσης Μπουζινέκης, αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο νόμου.
 Σημειωτέον ότι για να γίνει το κτηματολόγιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ν’ αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, με μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί τεχνογνωσία και χρόνο.