Ζητούνται επειγόντως νέοι χώροι για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

on .

Από Δήμους και Περιφέρειες…

Ζητούνται επειγόντως νέοι χώροι για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

- Συνεχόμενες και ανεξέλεγκτες οι αφίξεις από τα παράλια της Τουρκίας

- Η Ελλάδα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

KENTRO PROSFYGON

 • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει περιέλθει η Ελλάδα από τις αθρόες και ανεξέλεγκτες αφίξεις προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας. Καθημερινά δε  αναδεικνύεται η αδυναμία της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα, αλλά και η σταθερή άρνηση των χωρών των Βαλκανίων, της Αυστρίας κ.α. να συνδράμουν στην άμβλυνσή του και στην κατανομή του επαχθούς βάρους για την Ελληνική κοινωνία.
 Η μισή Ελλάδα έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων, οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζονται- παρά τις αντίθετες εντολές-  και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο. Η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και των «ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας», που πιστά εφάρμοσε τον τελευταίο χρόνο η συγκυβέρνηση, οδηγεί σήμερα σε πλήρη ασφυξία την Ελληνική κοινωνία, η οποία  εξακολουθεί να δίνει παραδείγματα ύψιστου ανθρωπισμού συνδράμοντας στη σίτιση και ένδυση των χιλιάδων ταλαιπωρημένων προσφύγων.

Το απόλυτο χάος
Η παρουσία της Ελληνικής επίσημης πολιτείας, είναι φανερή μόνο στην κατασκευή νέων Κέντρων. Από κει και πέρα το χάος. Η πολιτική της Κυβέρνησης, αλλάζει ώρα με την ώρα: Πότε καλεί τους πρόσφυγες στην Αθήνα, πότε επιχειρεί να τους «καθηλώσει» στα νησιά, πότε τους εγκαθιστά σε χώρους φιλοξενίας, πότε τους μεταφέρει στα σύνορα. Από τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας- και αφού γέμισαν πλέον οι πλατείες της Αθήνας και η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης- τώρα προσανατολίζεται στη λειτουργία και κλειστών κέντρων, ακόμη και της Αμυγδαλέζας, την οποία είχαν κάνει προεκλογική «σημαία» οι του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτακτη βοήθεια από Ε.Ε.
Το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολύ έντονο.  Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 450 εκ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαίωσε η Ε.Ε..  Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί αύριο και μέσω αυτού θα καλυφθούν δαπάνες σίτισης, αλλά και προσλήψεων για τη λειτουργία των Κέντρων φιλοξενίας.
Από χθες ανέλαβε επίσημα το έργο του ελέγχου του Αιγαίου το ΝΑΤΟ, ενώ την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ζητούνται χώροι επειγόντως
Μετά τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα, η Κυβέρνηση εδέησε χθες να πραγματοποιήσει σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με στόχο να εξασφαλιστεί η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζήτησαν, συγκεκριμένα, από τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΟΤΑ (Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών), να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ.
Κατά προτίμηση οι χώροι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Ειδομένης.
Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής που θα διαχειριστεί το προσφυγικό και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Αστυνομία, το Λιμενικό, τον Στρατό, την Υγεία και Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία.
Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας- και παρά τη χαοτική κατάσταση που υπάρχει-  εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί λέγοντας ότι σύντομα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Οι Δήμαρχοι
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού, η κυβέρνηση, τα κόμματα της Βουλής, καθώς και οι εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών. Ζήτησε επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη.
Επιπλέον έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν.
Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ  αύριο Τετάρτη και ζήτησε να εκπροσωπηθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τον χρόνο παραμονής των προσφύγων - μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας, τον ανώτατο αριθμό που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο και τις ανάγκες ανά περιοχή.

Ποιοι συμμετείχαν
Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των Υπουργών συμμετείχαν  ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κώστας Δήμτσας και αρκετοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.

Σε αναμονή η… Ήπειρος
Αν και η αναζήτηση χώρων σε αυτό το στάδιο, εστιάζεται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, εν τούτοις θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει ανάλογη «έρευνα» και στην Ήπειρο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα αρμόδια Υπουργεία έχουν καταγράψει κτίρια και αδειανές – εγκαταλειμμένες κτιριακές υποδομές, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων.  Με τα ως τώρα δεδομένα η Ήπειρος, δεν φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης εξαιτίας του γεγονότος της γειτνίασης με την Αλβανία, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. να ανοίξουν και  νέο «μέτωπο» και τη συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων σε δεύτερη συνοριακή διάβαση, μετά από εκείνη της Ειδομένης.
Όσο όμως η κατάσταση εκεί παραμένει εκρηκτική και θα σημειώνονται επεισόδια, όπως έγινε και χθες με την απόπειρα προσφύγων να ρίξουν το φράχτη που αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα από τους Σκοπιανούς, ουδείς αποκλείει τη μετακίνηση της προσφυγικής ροής προς τα Δυτικά και την Ήπειρο.