26 καθηγητές και 40 διδάκτορες για το πέτρινο γεφύρι Πλάκας!

on .

EKDHLOSH GEFYRI PLAKAS

• «Το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι» όσον αφορά στην αναστήλωση του πέτρινου γεφυριού της Πλάκας που είχε καταρρεύσει τον περασμένο χειμώνα στα ορμητικά νερά του Αράχθου.
Μνημείο σημαντικό για την περιοχή το γεφύρι, καλώς αναστηλώνεται, αν και δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει μία υπερβολή στη διαδικασία που ακολουθείται, όπως αποδείχθηκε και στην προχθεσινή εκδήλωση (φωτό) παρουσίασης των προμελετών που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Χρειάστηκε λοιπόν η συμβολή 26 καθηγητών και 40 διδακτόρων (!) για να εκπονηθούν οι σχετικές προμελέτες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας. Μια προσπάθεια που ανέλαβε να συντονίσει όχι κάποιος τυχαίος επιστήμονας, αλλά ο ίδιος ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Μανώλης Κορρές, υπεύθυνος για την αναστήλωση και του… Παρθενώνα!
Όσο για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συστήνεται, πέρα από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Τζουμέρκων και το ΤΕΕ Ηπείρου που δίκαια εκπροσωπούνται σ’ αυτήν, περιττή φαντάζει η συμμετοχή των Μητροπολιτών Ιωαννίνων και Άρτας, που δεν εμπλέκονται άμεσα στην προσπάθεια αναστήλωσης του μνημείου! Σημειωτέον ότι το γεφύρι θα ανακατασκευασθεί με χρήματα χορηγών χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να βάλει ούτε ευρώ για τον σκοπό αυτό!

Εκδήλωση στην Αθήνα
Η έναρξη των διαδικασιών αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας  επισημοποιήθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης των προμελετών που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη συμβολή… 26 καθηγητών και 40 διδακτόρων του, η οποία έγινε προχθές βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Στο πλαίσιό της αν. Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης παρέδωσε στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη εγκεκριμένο το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης και το Καταστατικό της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Στην Σύμβαση, η οποία έχει αντικείμενο τις εργασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας, θα μετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΤΕΕ Ηπείρου.

Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Στην Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, θα μετέχουν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Άρτας κ. Ιγνάτιος, ο Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου Χρ. Παπαβρανούσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Μιχ. Μήτσης. Σκοπός της Εταιρείας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό της είναι «η με κάθε τρόπο συνδρομή και βοήθεια για την επίτευξη του έργου της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, όπως η υλοποίηση και διαχείριση δωρεών φορέων και ατόμων κ.ά.».  

Οι τοποθετήσεις
Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε. Σωτ. Κολιούσης και ακολούθησε σύντομη  αναφορά του Πρύτανη του Ε.Μ.Π. Ι. Γκόλια  για τη συμβολή του Ιδρύματος στην αναστήλωση του γεφυριού. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ν. Ξυδάκης και  ο Αλ. Καχριμάνης.  
Τις γενικές αρχές για την αποκατάσταση της γέφυρας, τη σειρά των εργασιών που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα εργοτάξια ανέλυσε ο καθηγητής Μ. Κορρές. Για επιμέρους μελέτες, ευρήματα κ.ά., τοποθετήθηκαν άλλοι καθηγητές, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του συμπατριώτη μας καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκου, που αναφέρθηκε σε περιβαλλοντικά θέματα και στη διαχείριση του κινδύνου του έργου. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Μπαλάφας, ο βουλευτής Άρτας Γ. Στύλιος κ.ά..

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Σε δηλώσεις του χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για όλους τους Ηπειρώτες το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια συντονίζει ο καθηγητής Μ. Κορρές, που έχει συμβάλλει στην αναστήλωση του Παρθενώνα. «Η προμελέτη  που παρουσιάστηκε από το Ε.Μ.Π. είναι μια καινοτόμα πρόταση. Κάθε εργασία είναι κοστολογημένη. Η τελική μελέτη θα γίνει από ιδιώτες μελετητές και θεωρώ πως η όλη διαδικασία είναι πολύ κοντά. Στην εκδήλωση  έγινε αναλυτική παρουσίαση  από σπουδαίους μελετητές στο πόσο θα συμβάλλει ο καθένας στο αντικείμενό του για να δούμε το γεφύρι της Πλάκας πάλι στη θέση του. Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Δημόσιο και όλες οι εργασίες, η προμήθεια υλικών, χρήση μηχανημάτων κ.ά. θα γίνουν από χορηγίες», πρόσθεσε.
 Καταλήγοντας ο Αλ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τον πρύτανη και τους καθηγητές του ΕΜΠ για την πρόταση που παρουσίασαν, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή καλούμαστε να κάνουμε προκαταρκτικές εργασίες, όπως το δρόμο πρόσβασης στο ποτάμι, τις γεωτρήσεις, τη  συγκέντρωση  των τμημάτων που έχουν πέσει στο ποτάμι. Αυτά θα γίνουν με το συντονισμό της Περιφέρειας και των άλλων Υπηρεσιών, όπως του ΤΕΕ και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Θέλουμε και για αυτά τους αντίστοιχους χορηγούς και ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όλα πάνε καλά και ακολουθήσουμε την πρόταση του ΕΜΠ, τότε είμαι σίγουρος πως θα ξαναγίνει το γεφύρι της Πλάκας».
••••
Τέλος ο Περιφερειάρχης, ανα­κοίνωσε πως σε συνεργασία με την καθηγήτρια του ΕΜΠ Ε. Βιντζηλαίου θα εξεταστεί η κατάσταση των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου με ένα καινοτόμο πρόγραμμα.