ΓΕΦΥΡΙ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ: Ένα σημαντικό μνημείο του τόπου μας

on .

MPIKAS GEORGIOS EYERGETHS

• Στην περιοχή των Ιωαννίνων, κατά την μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας, χτίστηκαν πολλές και ονομαστές γέφυρες που σώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν θαυμάσια αρχιτεκτονικά μνημεία λαϊκής έμπνευσης και τεχνοτροπίας.
Αρκετές από αυτές είναι δημιουργήματα των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, που διέθεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά, όχι μόνο για τις ανάγκες των τόπων όπου γεννήθηκαν, αλλά και για έργα κοινής ωφέλειας.

Η γέφυρα
Ένα σημαντικό γεφύρι που χτίστηκε το 1887, με δαπάνη του ευεργέτη Γεωργίου Μπίκα, είναι αυτό του Λυκοστόμου. Η γέφυρα αυτή συνέδεε τα Γιάννινα με τα Ζαγοροχώρια και γενικά με τη Βορειοδυτική Ήπειρο (Πωγώνι, Κόνιτσα).
Την εποχή εκείνη, είχε πολύ μεγάλη σημασία, γιατί σε περίπτωση βλάβης του, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο, ήταν σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία μεταξύ τους και του τμήματος αυτού της Ηπείρου.

Τι όριζε ο Γ. Μπίκας
Ο ευεργέτης, με διαθήκη του, άφησε ένα χρηματικό ποσό στην Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να διατίθεται και για τη συντήρηση της γέφυρας και για τυχόν εργασίες επισκευής της. Εκτελεστές της διαθήκης του, ο Γεώργιος Μπίκας, όριζε τους Γ. Βήκα, Ν. Ιωαννίδη, Ι. Μεσηνέζη και Μ. Δενιέρη (δικηγόρος της Εθνικής Τράπεζας).
Σημειώνεται ότι, για να υπάρχει διαφάνεια, καμιά δαπάνη δεν μπορούσε να εγκριθεί χωρίς τη συγκατάθεση των εκτελεστών της διαθήκης, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, των Δημογερόντων και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας. Μετά την εκτέλεση των εργασιών, συντάσσονταν σχετική λεπτομερή έκθεση.

Πριν 126 χρόνια…
Από την κατασκευή της ιστορικής γέφυρας Λυκοστόμου, πέρασαν 126 ολόκληρα χρόνια! Τότε η γέφυρα χώριζε τη Λίμνη των Ιωαννίνων (την Παμβώτιδα) από τα προπολεμικά έλη της Λαψίστας πάνω στα υπερχειλίζοντα τότε νερά της Λίμνης.
Σήμερα υπάρχει ευρύχωρη μεγάλη οδός, που οδηγεί στον κόμβο του Καλπακίου και τα Ζαγοροχώρια.