Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη για το μεταναστευτικό

on .

EYROPAIKH ENOSH SHMAIES

• Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τη μετανάστευση, συγκάλεσε για μεθαύριο Πέμπτη ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από τα πολύνεκρα ναυάγια στα νερά της Μεσογείου.
Στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μεσόγειο «δραματική», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί όπως έχει», αν και όπως προειδοποίησε, «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» για το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Στη Σύνοδο θα εξετασθούν προτάσεις για άμεση δράση όσον αφορά στον αγώνα κατά των δουλεμπόρων, στην εντατικοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης, στην παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις και στη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης ή διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.  

Έκτακτη χρηματοδότηση
Στο μεταξύ, την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις επισήμαναν οι αναπλ. υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλόπουλου στην έκτακτη υπουργική σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό που συνεκλήθη χθες στο Λουξεμβούργο με αφορμή τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.
Η ελληνική πλευρά σημείωσε επίσης την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της Ε.Ε.