Ένα Φεστιβάλ για τα 30 χρόνια του Τμήματος Παραδ/κών Χορών

on .

FESTIBAL XOROY MABILH

• Τριάντα χρόνια συνεχούς καλλιτεχνικής δράσης και πλούσιας πολιτιστικής προσφοράς συμπληρώνει φέτος το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και γιόρτασε τα «γενέθλιά» του με αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα!
Προσφέροντας στους Γιαννιώτες μαζί με το Πνευμ. Κέντρο ένα Φεστιβάλ Ηπειρώτικων παραδοσιακών χορών, το τρίτο κατά σειράν, με το οποίο ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τριών επετειακών παραγωγών που παρουσίασε γιορτάζοντας τις τρεις δεκαετίες της ύπαρξής του.
Η μεγάλη αυτή μουσικοχορευτική εκδήλωση που συνδύαζε το θέαμα με την ουσία, διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης δίπλα στην Παμβώτιδα, στην Πλατεία Μαβίλη, την οποία είχαν γεμίσει εκατοντάδες Γιαννιώτες και επισκέπτες της πόλης. Οι θεατές απόλαυσαν τα προγράμματα των 10 συλλόγων και των άνω των 250 χορευτών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Ηπειρώτικων Παραδοσιακών Χορών του Δήμου.

Να γίνει θεσμός
Εξάλλου, στόχος γενικά της διεξαγωγής του είναι να γίνει το συγκεκριμένο Φεστιβάλ θεσμός για την Ηπειρωτική πρωτεύουσα, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας στοιχεία του Λαϊκού Πολιτισμού, ενώ η μεγαλύτερη φιλοδοξία του Πνευματικού Κέντρου είναι, αν φυσικά συντρέξουν οι προϋποθέσεις, να εξελιχτεί αυτό σε Πανηπειρωτικό και έπειτα σε Πανελλήνιο Φεστιβάλ. Παράλληλα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να εξελιχτεί και σε τουριστικό γεγονός για τα Γιάννινα, όπως τόνισαν προχθές οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης και του Συγκροτήματος, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

Παρέλαση χορευτών
Της επί σκηνής παρουσίασης των δωδεκάλεπτων προγραμμάτων με χορούς και τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ηπείρου προηγήθηκε η εντυπωσιακή παρέλαση των εκατοντάδων χορευτών από την «Κυρά Φροσύνη» στο χώρο του Φεστιβάλ απλωμένη σε μήκος 200 μέτρων δίπλα από τη λίμνη και κάτω από τα ψηλά πλατάνια.

Οι χαιρετισμοί
Το Φεστιβάλ Ηπειρώτικων Παραδοσιακών Χορών προλόγισε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ, ενώ η Διευθύντριά του Μαρία Στρατσάνη απένειμε στη λήξη τιμητικούς επαίνους στους συμμετέχοντες συλλόγους. Και οι δύο συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τους φορείς για τη συνεργασία και τόνισαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν παρόμοιες ενέργειες.

Δέκα Σύλλογοι
Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στο 3ο Φεστιβάλ Παραδ. Χορών της Πλατείας Μαβίλη ήταν οι εξής: Τμήμα Παραδοσιακών Χορών  Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλιωτών «Το Ιστορικό Σούλι», Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων, Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων, Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρακίου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κιάφας, Σύλλογος Γυναικών Νέου Βελισαρίου Ιωαννίνων και Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής «Λορέντζος Μαβίλης».
Τη μουσική συνοδεία είχαν οι Κώστας Βέρδης (κλαρίνο), Γιώργος Πατσούρας (τραγούδι), Διαμαντής Παπαναστασίου (κρουστά), Φώτης Καραμπάς (βιολί) και Βασίλης Τσίκας (λαούτο).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ