Παιδικές χαρές και οφειλές σε ΔΕΥΑΙ απασχόλησαν το Δημοτ. Συμβούλιο

on .

Πάλι πυρά αντάλλαξαν οι παρατάξεις στο Δήμο Ιωαννιτών

Παιδικές χαρές και οφειλές σε ΔΕΥΑΙ
απασχόλησαν το  Δημοτ. Συμβούλιο

 Τη μείωση τελών στο αποχετευτικό θα αποφασίσει η νέα Δημ. Αρχή

PAIDIKH-XARA

• Με εντάσεις,  που κατά διαστήματα κορυφώνονταν, συνεδρίασε προχθές βράδυ το Δημοτ. Συμβούλιο Ιωαννίνων.
Ανάμεσα στα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η έγκριση τοποθέτησης πινακίδων στις παιδικές χαρές του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίες θα… μεταθέτουν την ευθύνη στους γονείς, καθώς η Δημοτ. Αρχή επιδεικνύει αδυναμία να τις επισκευάσει, λόγω όπως υποστηρίζει, του υπέρογκου ποσού, των 7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να ανταποκρίνονται αυτές στις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ.  Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φιλ. Φίλιο έχουν γίνει οι έλεγχοι σε όλες τις παιδικές χαρές και διαβεβαίωσε ότι κάποια όργανα θα αφαιρεθούν, ενώ κάποια άλλα θα επισκευαστούν.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Ν. Γκόντας  τόνισε ότι όσες χαρακτηριστούν επικίνδυνες θα πρέπει να κλείσουν, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημ. Τασιούλας επέκρινε την Δημοτ. Αρχή που με την στάση της μεταθέτει την ευθύνη στους γονείς, ενώ ο Στέφανος Σκοπούλης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι τα 7 εκατ. ευρώ δεν είναι και τόσο μεγάλο ποσό.

Οι μειώσεις στην ΔΕΥΑΙ
Εκεί που ανέβηκαν λίγο οι τόνοι ήταν όταν συζητήθηκε η πρόταση της Δημ. Αρχής για μειώσεις κατά 20% στα τέλη σύνδεσης με το αποχετευτικό της ΔΕΥΑΙ. Η πρόταση ήταν να έχει ισχύ για έναν χρόνο, ενώ θα περιελάμβανε αύξηση του αριθμού των δόσεων από 24 που είναι σήμερα σε 36 και μείωση του επιτοκίου στο 1%.
Επειδή όμως εκφράστηκαν διάφορες αντιδράσεις, ακόμη και… ενδοπαραταξιακές από δημοτικούς συμβούλους της «Ενότητας Πολιτών» στους  πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, τελικά το θέμα αποσύρθηκε για να συζητηθεί όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή.

Οι έχοντες χρωστούν!..
Παράλληλα ο δήμαρχος Φιλ. Φίλιος, αναφερόμενος και στην ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΥΑΙ, τόνισε ότι τα περισσότερα χρέη δεν προέρχονται  από την πλειοψηφία των δημοτών, αλλά από κακοπληρωτές. «Το πρόβλημά μας είναι 1.000 μεγαλοοφειλέτες και 5.000 μεσαίοι που σφυρίζουν αδιάφορα. Υπάρχουν ανείσπρακτα 11 εκατ. ευρώ και μερικά δεν πρόκειται να τα εισπράξουμε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Πάντως στις νέες ρυθμίσεις που πριν λίγες μέρες παρουσίασε η Δημοτ. Αρχή αντέδρασαν στο προχθεσινό Δημοτ. Συμβούλιο οι Δημ. Τασιούλας και Στεφ. Σκοπούλης, τονίζοντας ότι το πρόβλημα αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν να είναι συνεπείς.

Τα απορρίμματα
Ακόμη, εν μέσω διαφωνιών, εγκρίθηκε και η διενέργεια διαγωνισμού για την αποκομιδή απορριμμάτων στην Δ.Ε. Παμβώτιδας, με την παράταξη Γκόντα να ζητάει την ακριβή διάρκεια της σύμβασης και το ποσό που προβλέπει, ενώ οι Στεφ. Σκοπούλης και Δημ. Τασιούλας επέκριναν την Δημ. Αρχή ότι δίνει την διαχείριση απορριμμάτων σε ιδιώτες.