Με το βλέμμα στην Ε.Ε. η επέμβαση στο Λαζαράτι

on .

Για την εκρίζωση των χασισοκαλλιεργειών

Με το βλέμμα στην Ε.Ε.
η επέμβαση στο Λαζαράτι

 Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η επιχείρηση της Αλβανικής Αστυνομίας

XASIS KOYTSELIO 25 06 12

• Mε αργούς ρυθμούς,  σε μια προφανή προσπάθεια να εμφανιστεί στις Ευρωπαϊκές χώρες η δυσκολία του εγχειρήματος για επικοινωνιακούς λόγους, η Αλβανική Αστυνομία συνεχίζει την πολιορκία των κατοίκων στο Λαζαράτι, προκειμένου να ελέγξουν τις καλλιέργειες χασίς.  
Το σοβαρότερο πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν τα γειτονικά χωριά και ιδιαίτερα η Δερβιτσιάνη, στην οποία έχει στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Από το Ελληνικό κεφαλοχώρι, ξεκίνησαν χθες τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία εισήλθαν στο Λαζαράτι, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων, από την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.  
Όπως αναφέρουν οι Αλβανικές αρχές, στην επιχείρηση μετέχουν 800 αστυνομικοί. Μέχρι χθες είχαν καταστραφεί 11.000 φυτά κάνναβης,  χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για εντοπισμό αποθηκών στις οποίες φυλάσσονται τεράστιες ποσότητες αποξηραμένης κάνναβης.
 Ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι, υποστήριξε ότι το κράτος έχει κηρύξει (για 27η φορά!) τον πόλεμο στη μαφία και την εγκληματικότητα και κάλεσε τους κατοίκους να συνεργαστούν με την Αστυνομία.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο Λαζαράτι, συνοδεύονται και με πρόσθετους ελέγχους σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Αργυροκάστρου – Κακαβιάς, ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι  Ελληνικές αρχές των συνόρων.
 Η Αλβανική Κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επιχείρηση στο Λαζαράτι, τόσο για εσωτερικούς λόγους, όσο κυρίως για εξωτερικούς ενόψει της απόφασης της Ε.Ε. για τη χορήγηση ή μη καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Αυτό συνδέεται απόλυτα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει στα κριτήρια που θα πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία  και αυτό της καταπολέμησης των ναρκωτικών.  Η αναφορά αυτή, κάνει τους Αλβανούς και τους ξένους αξιωματούχους να είναι επιφυλακτικοί καθώς κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστεί η εκστρατεία της Αστυνομίας κατά των ναρκωτικών και μετά την παρέλευση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που θα πάρει την τελική απόφαση.
 Διάχυτη είναι πάντως η αίσθηση ότι και αν ακόμη ξεριζωθούν όλες οι χασισοκαλλιέργειες στο Λαζαράτι, το πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαλειφθεί,  καθώς οι κάτοικοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν από τα ναρκωτικά και από το εμπόριό τους διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά στην Αλβανία, τα οποία στη συνέχεια  «ξεπλένονται» σε οικοδομές, ξενοδοχεία και άλλες νομιμοφανείς επιχειρήσεις.
Το Λαζαράτι, ευρισκόμενο κοντά στα Ελληνικά σύνορα, είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Όμως το χασίς καλλιεργείται σε όλη την Αλβανία, ενώ εξίσου μεγάλες καλλιέργειες λέγεται ότι υπάρχουν σε περιοχές του Φίερι (κεντρική Αλβανία).