Απόφαση για ανέγερση Μνημείου Ολοκαυτώματος στα Γιάννενα

on .

Από το Ίδρυμα Ελληνισμού Αμερικής

Απόφαση για ανέγερση Μνημείου
Ολοκαυτώματος στα Γιάννενα

• Την ανέγερση «Εθνικού Μνημείου Ολοκαυτώματος»  στα Γιάννενα, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς Παγκόσμιας αναγνώρισης για το Ολοκαύτωμα εναντίον των Ελλήνων στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και το ξεκίνημα για την αποζημίωση από τους Γερμανούς, αποφάσισε το «Ίδρυμα Ελληνισμού Αμερικής», πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Μιχάλης Σέρβος.
Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που δεν έχει αποζημιωθεί από τους Γερμανούς. Κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάηκαν 2.500 χωριά και εξοντώθηκε το 10% του πληθυσμού της Ελλάδος, κοντά ένα εκατομμύριο Έλληνες. Εάν αυτό δεν είναι Ολοκαύτωμα τι είναι; Πανάρχαιο Ελληνικό έθιμο ο σεβασμός των Νεκρών.
Η περισυλλογή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών του 1940 στη Βόρειο Ήπειρο δεν είναι εμπορική συναλλαγή, αλλά ανθρωπιστικό ζήτημα. Οι άταφοι 5000 νεκροί περιμένουν ακόμη να δικαιωθούν».
Για την ανέγερση του Μνημείου ο κ. Σέρβος ζητά την παραχώρηση δημοτικής ή ιδιωτικής ή κρατικής έκτασης 5-7 στρεμμάτων στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων, σε κεντρική τοποθεσία της τοπικής Κοινότητας Μπιζανίου.