Περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη

on .

OAEE KTIRIO

• Την περίθαλψη και στους ενεργούς επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ θα παρέχει το Ταμείο, με την προϋπόθεση όμως πως τα χρέη τους δημιουργήθηκαν την περίοδο της κρίσης και συγκεκριμένα εντός των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), μετά από τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπου απέσπασε την διαβεβαίωση ότι το αίτημα της ΕΣΕΕ θα υλοποιηθεί μέσω υπουργικής απόφασης.

Οι όροι
Οι όροι για την εφαρμογή της απόφασης είναι:
*  Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητά τους ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη ΔΟΥ ή συνεχίζουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους, παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ έως τις 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
*  Για την παροχή της περίθαλψης απαιτείται η υποβολή αίτησης και η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν τα δικαιολογητικά και αφού διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των τριών προηγουμένων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη, προβαίνουν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας) έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.
*  Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης διακόπτεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα και αναζητούνται οι τυχόν καταβληθείσες δαπάνες.

«Μάστιγα οι οφειλές»
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, διαστάσεις μάστιγας έχουν λάβει οι οφειλές προς τον  ΟΑΕΕ, με την Συνομοσπονδία να ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ειδικότερα, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, ζητεί να ανασταλεί άμεσα η δράση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) καθώς, όπως τονίζει, οι κατασχέσεις και οι δημεύσεις περιουσιών δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη απάντηση της κυβέρνησης.
Στην επιστολή επισημαίνεται για ακόμη μια φορά ότι η στέρηση των εσόδων είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και όχι απροθυμίας πληρωμής από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Οι οφειλέτες, υπογραμμίζεται, λόγω υπερσυσσώρευσης εσόδων προς τον ΟΑΕΕ με τις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόστιμα εισέρχονται σε ένα φαύλο κύκλο που η κατάληξη του είναι κατασχέσεις και φυλάκιση.

Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ
Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι το πάγωμα και η κεφαλαιοποίηση των οφειλών καθώς και η μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου και η ταυτόχρονη ελεύθερη επιλογή κλάσης, μπορεί να ωφελήσει καθοριστικά το ταμείο του ΟΑΕΕ, ανακουφίζοντας παράλληλα τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων.
Παράλληλα η Συνομοσπονδία ζητά την αποποινικοποίηση της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ τονίζοντας ότι τις δυσμενείς συνέπειες από την μη καταβολή των βαρυνουσών εισφορών τους υφίστανται αποκλειστικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι (διακοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδυναμία λήψεως σύνταξης, έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας κ.λ.π.).
Η παραπομπή τους, συνεπώς, και στο ποινικό Δικαστήριο, προκειμένου να πιεστούν, να καταβάλλουν τις εισφορές, με την απειλή της ποινικής καταδίκης, εκτός από άδικη και ανάλγητη, είναι και αντίθετη όχι μόνο σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν με απόλυτο τρόπο την αξία του ανθρώπου και τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και στην εμπέδωση όρων ισονομίας, καθώς μέλη όλων των άλλων επαγγελματικών ομάδων (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λ.π.), δεν διώκονται ποινικά για την μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών τους στα ασφαλιστικά τους Ταμεία, επισημαίνει.