Ο Πολιτισμός «βάζει πλάτη» στον Τουρισμό και την Ανάπτυξη

on .

Συνάντηση χθες Κ. Τασούλα - Όλγας Κεφαλογιάννη

TASOYLAS KEFALOGIANNH

• Μια νέα περίοδος αρχίζει για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό της χώρας μας, η οποία σηματοδοτείται από τη στενή συνεργασία που  ξεκίνησαν οι Υπουργοί Κώστας Τασούλας και Όλγα Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα.
Σε χθεσινή τους συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, έστειλαν το μήνυμα της ουσιαστικής συμβολής που μπορεί και πρέπει να έχει ο Πολιτισμός για την αύξηση του Τουρισμού και κατ’ επέκταση για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος. Συγκεκριμένα οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα αποτελέσουν την βάση ανάπτυξης των  κοινών δράσεων των δύο Υπουργείων και οι οποίες θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.  Οι δράσεις αυτές θα έχουν στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού Τουρισμού και της προβολής της Πολιτιστικής κληρονομιάς και του πλούτου της χώρας. Παράλληλα  επισημάνθηκε ότι οι δύο τομείς είναι αλληλένδετοι, καθώς ο τουρισμός   μπορεί να παράσχει στον πολιτισμό εξωστρέφεια και ο πολιτισμός προστιθέμενη αξία στον τουρισμό.

Πρώτες αποφάσεις
Οι δύο Υπουργοί έθεσαν και τις πρώτες προτεραιότητες που είναι:  
•  η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μουσείων ανά τη χώρα για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής,   
• η ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων  στην επικράτεια  και η προβολή τους σε συνεργασία με τις  περιφέρειες, στο εξωτερικό προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες,
• και  η διασφάλιση της προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.
 Μια άλλη παράμετρος που οι δύο Υπουργοί κινούνται να αξιοποιήσουν προς όφελος του τουρισμού και του πολιτισμού είναι η προσέλκυση διεθνών κινηματογραφιών παραγωγών που μέσω αυτών θα διαδοθεί ο αρχαίος και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός. Για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου, συζητήθηκε η δημιουργία ενός πλαισίου, στο οποίο θα κινηθούν, ενώ επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη  προβολής της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στην Ελλάδα μέσα από τις πολυποίκιλες καλλιτεχνικές εκφράσεις της.
Έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στην άμεση ενεργοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών ώστε σε πρώτη φάση να προωθηθεί η συνεργασία στους συμφωνημένους άξονες και στη συνέχεια να επεκταθεί και σε ευρύτερα πεδία.

Το Σκευοφυλάκιο
Το έργο του για την προστασία και την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων ο Γιαννιώτης Υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας το ξεκίνησε με την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή του για το Σκευοφυλάκιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων το οποίο έχει θρησκευτική και πολιτιστική αξία. Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού 2, 2 εκ. ευρώ, το οποίο πριν λίγα 24ωρα προ της ανάληψης των καθηκόντων του, είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου. Με παρέμβαση του το έργο θα ενταχθεί τελικά στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη συνέχεια ως «γέφυρα» θα περάσει στο νέο ΕΣΠΑ.   
 Περιλαμβάνει την μετατροπή σε μουσειακό χώρο των δύο συνεχόμενων κτιρίων του Ναζίρ και του Δεσποτικού που αποτελούν τμήμα του συγκροτήματος της Μονής Ελεούσας. Σ’ αυτόν θα στεγαστούν έργα της εκκλησιαστικής καλλιτεχνικής παραγωγής η οποία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στην Ήπειρο κατά τους υστεροβυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, αλλά και κατά τη νεότερη περίοδο, καθώς και σκεύη που εισήχθησαν στην περιοχή μας από άλλα καλλιτεχνικά κέντρα. Πρόκειται για έργα αργυροχοΐας, εικόνες, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, παλαίτυπα, άμφια και διάφορα ιερατικά εξαρτήματα τα οποία ανήκουν στην συλλογή της Μητρόπολής μας ή προέρχονται από διάφορους ναούς των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής. Στον ίδιο μουσείο θα εκτεθούν και πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης που σήμερα βρίσκονται στην αφάνεια. Φορέας λειτουργίας του Σκευοφυλακίου θα είναι η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Τα υποέργα του θα εκτελεστούν από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών.
 
Επέκταση ωραρίου
Προτεραιότητα για τον νέο Υπουργό Πολιτισμού αποτελεί η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου, σύμφωνα και με το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας μας, προκειμένου να μην χάνονται επισκέπτες.
Το ζήτημα εξετάζει ήδη με προσοχή ο Κ. Τασούλας και αναζητείται τρόπος σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων στην Ήπειρο ώστε να διευρυνθεί το ωράριο Μουσείων και χώρων που σήμερα λήγει το μεσημέρι. Βασικό πρόβλημα που καλείται να λύσει ο νέος Υπουργός είναι φυσικά η έλλειψη προσωπικού.