Προς… υλοποίηση οδεύει το Σκευοφυλάκιο στο Νησί!

on .

 Παρέμβαση Κ. Τασούλα για να μην «παγώσει» το έργο

SOYFARI-SERAI

• Προς υλοποίηση οδεύει τελικά, όπως όλα δείχνουν, το Σκευοφυλάκιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων στο Νησί, ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας. Κι αυτό χάρη στην άμεση παρέμβαση του συμπατριώτη μας νέου Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα! Το έργο κατασκευής Μουσείου με εκκλησιαστικά αντικείμενα που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Νησί, ενισχύοντας σημαντικά το πολιτισμικό και τουριστικό «προϊόν» όχι μόνο σ’ αυτό αλλά και ολόκληρης της περιοχής, αφού κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει πουθενά στην Ήπειρο, παραλίγο να οδηγηθεί στις… καλένδες, καθώς τα αρμόδια γι’ αυτό Υπουργεία πήραν απόφαση να το απεντάξουν απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνταν με 2,2 εκατ. ευρώ περίπου η κατασκευή του. Ένταξη που είχε επιτευχθεί μετά από κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό συνέβη επειδή οι γραφειοκράτες των Υπουργείων διαπίστωσαν ότι τα κονδύλια για τα έργα που είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν επαρκούσαν για όλα, ενώ ιεράρχησαν διαφορετικά τις ανάγκες κάθε περιοχής σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Κρίθηκε λοιπόν αναγκαίο να γίνει ένα «κούρεμα» σε κάποια απ’ αυτά, μεταξύ των οποίων και το Σκευοφυλάκιο.

Παρέμβαση Κ. Τασούλα

Η είδηση για απένταξη του Σκευοφυλακίου οδήγησε τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο να θέσει το θέμα στο νέο Υπουργό Πολιτισμού, τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος, όπως έγινε ήδη γνωστό, παρενέβη άμεσα και τελικά φαίνεται ότι το Σκευοφυλάκιο θα οδεύσει προς υλοποίηση. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα επενδύσεων και με την πρώτη ευκαιρία θα περάσει στα λεγόμενα έργα – «γέφυρες» που θα αντλήσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει σήμερα ή αύριο με ανακοίνωση του Υπουργού Πολιτισμού.

Σημαντικό έργο

Στα 2,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός του Μουσείου εκκλησιαστικών σκευών της Μητρόπολης Ιωαννίνων που θα γίνει στο Νησί. Το έργο περιλαμβάνει την μετατροπή σε μουσειακό χώρο των δύο συνεχόμενων κτιρίων του Ναζίρ και του Δεσποτικού που αποτελούν τμήμα του συγκροτήματος της Μονής Ελεούσας. Σ’ αυτόν θα στεγαστούν έργα της εκκλησιαστικής καλλιτεχνικής παραγωγής η οποία γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στην Ήπειρο κατά τους υστεροβυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, αλλά και κατά τη νεότερη περίοδο, καθώς και σκεύη που εισήχθησαν στην περιοχή μας από άλλα καλλιτεχνικά κέντρα. Πρόκειται για έργα αργυροχοΐας, εικόνες, ξυλόγλυπτα, χειρόγραφα, παλαίτυπα, άμφια και διάφορα ιερατικά εξαρτήματα τα οποία ανήκουν στην συλλογή της Μητρόπολής μας ή προέρχονται από διάφορους ναούς των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής. Στον ίδιο μουσείο θα εκτεθούν και πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης που σήμερα βρίσκονται στην αφάνεια. Φορέας λειτουργίας του Σκευοφυλακίου θα είναι η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Τα υποέργα του θα εκτελεστούν από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τη Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών.

Επέκταση ωραρίου

Προτεραιότητα για τον νέο Υπουργό Πολιτισμού αποτελεί η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου, σύμφωνα και με το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας μας, προκειμένου να μην χάνονται επισκέπτες. Το ζήτημα εξετάζει ήδη με προσοχή ο Κ. Τασούλας και αναζητείται τρόπος σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων στην Ήπειρο ώστε να διευρυνθεί το ωράριο Μουσείων και χώρων που σήμερα λήγει το μεσημέρι. Βασικό πρόβλημα που καλείται να λύσει ο νέος Υπουργός είναι φυσικά η έλλειψη προσωπικού.