Με το…σταγονόμετρο τα τραπεζικά δάνεια για την αγορά ακινήτων!

on .

Από την αρχή της κρίσης η πτώση τιμών αγγίζει το 34,4%

Με το…σταγονόμετρο τα τραπεζικά δάνεια για την αγορά ακινήτων!

Δόθηκαν μόνο 17%, με μόλις το 35% της αξίας τους

polykatoikia 2

• Η αγορά των ακινήτων αναμφισβήτητα έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες, ενώ σχεδόν μηδενική είναι και η ζήτηση στις υπάρχουσες οικοδομές.
Την κατάσταση αυτή υφίστανται σε μεγάλο βαθμό και οι Ηπειρώτες, αφού πολλοί που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα δεν μπορούν να τα πουλήσουν, ή και να τα νοικιάσουν, με αποτέλεσμα να επωμίζονται όλα τα φορολογικά βάρη και τα χαράτσια.

Δύσκολος ο δανεισμός
Στο μεταξύ, πλέον οι τράπεζες με το σταγονόμετρο ανοίγουν τις κάνουλες χρηματοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 17% των αγοραπωλησιών κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν το 2013 ,έγινε με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, τη στιγμή μάλιστα που το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου.
Τα παραπάνω στοιχεία, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική και είναι αποκαλυπτικά για τον βαθμό αποχής των τραπεζών από την αγορά ακινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2009, το 82% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, ενώ το μέσο ποσοστό δανειοδότησης διαμορφωνόταν σε περίπου 70% της συνολικής αξίας του ακινήτου.

Έλλειψη ζήτησης
Την ίδια στιγμή, η μέση περίοδος αναμονής για την επίτευξη πώλησης κατοικιών υπερδιπλασιάστηκε κατά την εποχή της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι σήμερα απαιτούνται σχεδόν 12 μήνες για την εξεύρεση αγοραστή, έναντι περίπου πέντε μηνών στις αρχές του 2009. Αντίστοιχα, η μέση έκπτωση επί της αρχικής τιμής αγγίζει σήμερα το 20,7%, έναντι μόλις 12,6% το 2009.
Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν την έλλειψη ζήτησης στην αγορά κατοικίας, καθώς η πτώση των τιμών δεν επαρκεί για να προσελκυστούν νέοι αγοραστές, τουλάχιστον για όσο διάστημα απουσιάζει η τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από την αρχή της κρίσης έως και το πρώτο τρίμηνο του 2014, η συνολική πτώση των τιμών πανελλαδικά αγγίζει το 34,4%.