«Τσούζουν» οι χρεώσεις για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

on .

Έντονα τα παράπονα των αγροτών και στην Ήπειρο

«Τσούζουν» οι χρεώσεις για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Τη διαδικασία στην Π.Ε. Πρέβεζας αναλαμβάνει η Περιφέρεια

agroths trakter

• Πανελλαδικό, αλλά και Ηπειρωτικό θέμα, αποτελούν οι «τσουχτερές» χρεώσεις που καθιέρωσαν οι φορείς που έχουν πιστοποιηθεί για τη συλλογή δηλώσεων ΟΣΔΕ, που είναι απαραίτητες ώστε να μπορούν στη συνέχεια οι αγρότες να εισπράττουν τις επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για το ζήτημα αυτό πρόσφατα βουλευτές είχαν επισκεφθεί τον πρώην πλέον Υπουργό Αθ. Τσαυτάρη, από τον οποίο είχαν ζητήσει να παρέμβει για εκλογίκευση των ποσών που ζητούν οι φορείς (στην πλειοψηφία τους είναι συνεταιρισμοί), ωστόσο τα πράγματα έμειναν ως είχαν καθώς ο κ. Τσαυτάρης αντικαταστάθηκε. Οι βουλευτές μάλιστα, επικεφαλής των οποίων ήταν ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ζήτησαν από τον Υπουργό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Περιφέρειας Ηπείρου- που είναι η μόνη που πιστοποιήθηκε-  και οι άλλες Περιφέρειες, ώστε να εκμηδενιστεί το κόστος για τους αγρότες.
Ωστόσο όπως είπε χθες ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπάρχει  σωρεία παραπόνων για «υψηλές χρεώσεις» σε όλη την Ήπειρο, ζητώντας μάλιστα από τους εμπλεκόμενους φορείς συνεργασία προς όφελος των κτηνοτρόφων.
Ο Περιφερειάρχης  διευκρίνισε ότι φέτος η Περιφέρεια θα συμμετάσχει στη διαδικασία μόνο στην Π.Ε. Πρέβεζας, όπου υπήρχε κενό ως προς την ύπαρξη τοπικού πιστοποιημένου φορέα (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ή άλλου), αποδεχόμενη  σχετικό αίτημα από τα «κεντρικά». «Δεν θέλαμε σε αυτή τη φάση να κοντραριστούμε με κανένα», τόνισε για να προσθέσει ότι «παραμένουμε ανοιχτοί σε όλους τους άλλους φορείς που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο, ώστε να γίνει κάτι προς όφελος των κτηνοτρόφων», κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά που ζητούνται από αγρότες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων, που είναι απλή σχετικά διαδικασία, φθάνουν ακόμη και το 10% των επιδοτήσεων που δικαιούνται!