Σοκάκια στα Γιάννενα θυμίζουν... εθνική Οδό!

on .

Αντί να είναι πεζόδρομοι…

Σοκάκια στα Γιάννενα

θυμίζουν... εθνική Οδό!

Εικόνες καθημερινής τρέλας στην Χατζηκώστα

 

• Εικόνες καθημερινής… τρέλας συναντά κανείς περπατώντας στα Γιάννενα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον γενικότερο κυκλοφοριακό σχεδιασμό της πόλης και στον τρόπο κατασκευής πολλών δρόμων της, που κάθε άλλο παρά φιλικοί προς τα οχήματα και τους πεζούς είναι!
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η μικρή αλλά… θαυματουργή οδός Χατζηκώστα στο ιστορικό κέντρο που ενώνει την παραλίμνιο και την Γ. Παπανδρέου με την οδό Ανεξαρτησίας.
Αν και σοκάκι κατ’ ουσίαν, αφού το πλάτος της δεν ξεπερνάει τα δυόμισι μέτρα, η συγκεκριμένη οδός δέχεται σημαντική κίνηση οχημάτων και όταν επιχειρούν να την διασχίσουν φορτηγά, τότε τα προβλήματα που προκύπτουν είναι μεγάλα!

Η… λεωφόρος
Ιδού λοιπόν τι αναφέρει για τη συγκεκριμένη «οδό» σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Τσικνιάς, ο οποίος μας έστειλε και φωτογραφίες από το πέρασμα φορτηγού, προτείνοντας να ενταχθεί αυτή στο δίκτυο των υπό κατασκευή πεζόδρομων, όπως εξάλλου έχουν ζητήσει από το Δήμο και κάτοικοί της:
«Ο τίτλος θα έπρεπε μάλλον να είναι «ταλαίπωρη λεωφόρος Χατζηκώστα (!) που, αν και έχει πλάτος 2,50 μ. μαζί με το πεζοδρόμιο (όχι για εύσωμους και ένας – ένας), δέχεται κυκλοφοριακό φόρτο εθνικής οδού.
Τουλάχιστον ας μπει μια πινακίδα για τους πεζούς να διέρχονται με δική τους ευθύνη ή ακόμη καλύτερα να μην διέρχονται καθόλου, αφήνοντας τόπο στα οχήματα, βαρέα και μη.
Ηρωικός ο «Οσελότος» να προσπαθεί να ξεφρακάρει το φορτηγό, ηρωικοί και οι πεζοί που προσπαθούν να περάσουν. Προσέξτε ότι ο καθρέφτης του φορτηγού βρίσκεται στο πεζοδρόμιο. Ευτυχώς δεν έχει συμβεί ακόμη κανένα ατύχημα…
Ένα υπέροχο καλντερίμι στο ιστορικό κέντρο της πόλης, δίπλα σε διατηρητέα μνημεία όπως ο Αγ. Νικόλαος Αγοράς και η Στοά Λούλη, θα έπρεπε να είναι πεζόδρομος και όχι… εθνική οδός.
Είναι ευκαιρία να ενταχθεί και αυτό το μικρό και γραφικό σοκάκι της πόλης μας στο υπό κατασκευή δίκτυο πεζόδρομων.
Θεόδωρος Τσικνιάς».