Μπορεί να συνδεθεί η Ήπειρος με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου-TAP

on .

Απάντηση ΥΠΕΚΑ προς τον Στ. Καλογιάννη

Μπορεί να συνδεθεί η Ήπειρος

με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου-TAP

Αρκεί να υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλους καταναλωτές

• Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης της Ηπείρου με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑP), εφ’ όσον υπάρχει ενδιαφέρον από καταναλωτές, ήταν η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στον Γιαννιώτη βουλευτή της Ν.Δ. Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Όπως είναι γνωστό, ο αγωγός TAP θα διασυνδέσει την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, και έχει συνολικό μήκος 870 χιλιομέτρων. Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, προγραμματίζεται για το 2015.
Στην απάντησή της στον Σταύρο Καλογιάννη η ΔΕΣΦΑ ΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι: «η Ελληνική Δημοκρατία συμφώνησε με την κοινοπραξία του TAP την υλοποίηση σημείων διασύνδεσης του νέου αγωγού με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και με δίκτυα διανομής που θα αναπτυχθούν στην Ελληνική Επικράτεια».

Η επέκταση του ΕΣΦΑ
Όσον αφορά την επέκταση του ΕΣΦΑ σε νέες περιοχές, όπως η Ήπειρος, η ΔΕΣΦΑ ΑΕ επισημαίνει ότι «εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ και βασική προϋπόθεση για τέτοια επέκταση αποτελεί η έκφραση ενδιαφέροντος από μεγάλους καταναλωτές ή εταιρείες Παροχής Αερίου».
Ο Γιαννιώτης βουλευτής διαβίβασε τις σχετικές απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου, ζητώντας να διερευνηθεί το συντομότερο δυνατό η δυνητική ζήτηση φυσικού αερίου από μεγάλους καταναλωτές της Ηπείρου, όπως είναι οι Βιομηχανικές Περιοχές, το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, μεγάλες βιομηχανίες και άλλοι. «Το σχετικό υπόμνημα πρέπει να υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ, ώστε, με τεκμηριωμένο τρόπο, να διεκδικήσουμε τη σύνδεση της Ηπείρου με τον αγωγό», τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Σε τρία σημεία
Εντός της Ελλάδας, ο εν λόγω αγωγός θα έχει όδευση που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους του Ν. Έβρου και θα καταλήγει στα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Ν. Καστοριάς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης του TAP με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου σε τρία σημεία.
Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και, με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας υλοποίησης του έργου «Trans Adriatic Pipeline AG», αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.