Περί τα 4 δισ. βαρέλια πετρελαίου πιθανόν να «κρύβει» η Δυτ. Ελλάδα

on .

Θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025

Περί τα 4 δισ. βαρέλια πετρελαίου

πιθανόν να «κρύβει» η Δυτ. Ελλάδα

Εκτιμήσεις για επενδύσεις άνω των 22 δισ. ευρώ…

• Την εκτίμηση ότι οι θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις της Δυτικής Ελλάδας πιθανότατα «κρύβουν» εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα οποία θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025 και θα απαιτήσουν συνολική επένδυση άνω των 22 δισ. ευρώ, διατύπωσε χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο γεωλόγος πετρελαίων Ντίνος Νικολάου, μέλος διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και επί 35ετία διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην περιοχή.
«Την περιοχή τη γνωρίζουμε (σ.σ. Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός Κόλπος), έχουν γίνει τουλάχιστον 50 γεωτρήσεις στη ξηρά και περίπου 13 στη θάλασσα.  Έχουμε επίσης, για την περιοχή, δείκτες παραγωγικότητας και ωρίμανσης των υδρογονανθράκων.  Στη δυτική Ελλάδα έχουν γεννηθεί στα μητρικά πετρώματα 40 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού. Βάσει στατιστικών, από αυτή την ποσότητα το 10% περίπου είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο», τόνισε ο κ. Νικολάου προσθέτοντας: «Δεν γνωρίζουμε που ακριβώς, τα ακριβή σημεία που βρίσκονται τα αποθέματα. Θα πρέπει να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρείες, να εκδοθούν 15-20 ερευνητικές άδειες. Εκτιμώ ότι για τις έρευνες θα πρέπει να επενδυθούν περίπου 2 δισ. ευρώ  και αυτό επειδή πρόκειται για περιοχές με δύσκολο ανάγλυφο. Από τη στιγμή που το ερευνητικό στάδιο θα ολοκληρωθεί, θα πρέπει να επενδυθεί περίπου το δεκαπλάσιο, δηλαδή ως και 20 δισ. σε εγκαταστάσεις, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων».
Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολάου στη Voria.gr, με την ευκαιρία του 8ου συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας της Ν.Α. Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.