Θέλουμε Δεσπότη, Πνευματικό Ηγέτη!

on .

Θέλουμε Δεσπότη, Πνευματικό Ηγέτη!

*  Στις 25 Ιουνίου, σε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα πληρωθεί η κενή θέση Μητροπολίτου για την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ο «Πρωινός Λόγος», απηχώντας τα αισθήματα των αναγνωστών της και γενικότερα των κατοίκων του Νομού μας, ελπίζει και εύχεται οι Ιεράρχες μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εκλέξουν τον καλύτερο από τους υποψηφίους.
Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων δεν είναι μια οποιαδήποτε Μητρόπολη. Είναι σε ιστορική βαρύτητα η δεύτερη, μετά τη Θεσσαλονίκη, Μητρόπολη των λεγομένων Νέων Χωρών.
Δυστυχώς, από την εποχή του μακαριστού Σπυρίδωνος, λόγω των πολλών κληροδοτημάτων που η Μητρόπολη διαχειρίζεται, δόθηκε προτεραιότητα στο διοικητικό- οικονομικό μέρος και μπήκε σε δεύτερη μοίρα το πνευματικό, που είναι και το κατεξοχήν έργο μιας Μητροπόλεως. Έτσι υποβαθμίστηκε ό,τι έχει σχέση με την ορθόδοξη πνευματικότητα. Ο μοναχισμός είναι ανύπαρκτος. Η επιμόρφωση του κλήρου υποτυπώδης. Το ποιμαντικό έργο σε πλήρη απαξίωση. Κανένα ποιμαντικό ενδιαφέρον για τα νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο, τις φυλακές, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την Ηπειρωτική ύπαιθρο.
Το έργο της Μητροπόλεως περιορίστηκε στη συμμετοχή του εκάστοτε Μητροπολίτου Ιωαννίνων στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και στη διεκπεραίωση τρεχουσών διοικητικών υποθέσεων (μισθολογικές καταστάσεις ιερέων, χορήγηση αδειών γάμων κ.τ.λ.).
Η Εκκλησία όμως δεν είναι ούτε Υπουργείο Οικονομικών, ούτε Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ούτε Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης. Είναι χώρος, όπου αγιάζεται ο άνθρωπος και βρίσκει το νόημα και τον προορισμό της ζωής του. Κάθε άλλη θεώρηση της Εκκλησίας τη μεταβάλλει σε σύλλογο, σωματείο, ομάδα, ιδεολογία, που σημαίνει εκκοσμίκευση και πνευματική αλλοτρίωση.
Δεν έχουν τα Γιάννενα ανάγκη από μια επιπλέον διοικητική υπηρεσία, που να ανταγωνίζεται την Περιφέρεια και το Δήμο. Έχουν ανάγκη από ένα πνευματικό καθίδρυμα που θα ξεκουράζει τον κουρασμένο και ταλαιπωρημένο σύγχρονο άνθρωπο δίνοντάς του διέξοδο στα ποικίλα υπαρξιακά και μεταφυσικά του αδιέξοδα.
Επικειμένων των εκλογών για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτου, κάνουμε έκκληση στο Μακαριώτατο και τη σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να εκλέξουν τον καλύτερο από τους υποψηφίους. Δεν αντέχει άλλες περιπέτειες η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Έχει φθάσει στα όριά της.
Μακαριώτατε,
Αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Μακριά από σκοπιμότητες και ανθρωπαρέσκειες. Ως τοποτηρητής θα βιώσατε το δράμα της Μητροπόλεώς μας. Δώστε μας επιτέλους έναν πνευματικό πατέρα. Το δικαιούται αυτή η πόλη. Το απαιτούν οι Νεομάρτυρες, οι Διδάσκαλοι του Γένους, οι Εθνικοί Ευεργέτες, ο αγνός και πιστός Ηπειρωτικός λαός.
Πρωινός Λόγος