Μια «Αγκαλιά» ανοίγει για τα παιδιά στην ακριτική Ήπειρο!

on .

Δωρεάν εξετάσεις από εθελοντές γιατρούς

Μια «Αγκαλιά» ανοίγει για τα

παιδιά στην ακριτική Ήπειρο!

«Θα δούμε πάνω από 300 άτομα», λέει στον «Π.Λ.»

η Πρόεδρος  του Σωματείου Γιολάντα Βλάχου

• Ο ιατρικός έλεγχος, η συμβουλευτική σε θέματα ψυχικής υγείας, η δημιουργική απασχόληση παιδιών δεν είναι αγαθά δεδομένα για όλους τους πολίτες σήμερα, ειδικά σε φτωχές παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας όπως αυτές της Ηπείρου.
Το ελληνικό Κράτος δεν φτάνει παντού και τα «κενά» σε υπηρεσίες φροντίδας όπως οι παραπάνω συχνά καλύπτουν σωματεία και κοινωφελείς οργανισμοί που προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο οργανώνοντας δράσεις και εκστρατείες οι οποίες φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ένα τέτοιο πολύπλευρο έργο προσφέρει το Σωματείο Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» που επιστρέφει ξανά αυτές τις ημέρες στην Ήπειρο, προκειμένου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να παρέχει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε κατοίκους των ακριτικών περιοχών του Καλπακίου, του Δελβινακίου και του Παρακαλάμου.

Η Πρόεδρος της «Αγκαλιάς»
Επικεφαλής της ομάδας που θα βρεθεί στην περιοχή μας από σήμερα, Πέμπτη και για μία εβδομάδα, ως τις 19 Ιουνίου, είναι η Πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» Γιολάντα Βλάχου, η οποία μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» με αφορμή την εκστρατεία στην περιοχή μας ανέφερε ότι η δράση υλοποιείται μετά από αίτημα του Δήμου Πωγωνίου και πρόσθεσε πως «κυρίως θέλουμε να ξαναδούμε τα παιδιά που είχαμε δει πέρυσι για να διαπιστώσουμε αν οι γονείς ακολούθησαν τις συστάσεις μας και έχει αλλάξει κάτι γι’ αυτά».

Εθελοντές γιατροί
Η αποστολή αποτελείται από 26 εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων (παιδίατροι, ψυχολόγοι, παιδοχειρουργοί, οφθαλμίατρος, ακτινολόγος κ.λ.π.), οι οποίοι θα υλοποιήσουν δράση με τίτλο «Υποστηρίζουμε τη Ζωή», προσφέροντας τις ιατρικές της υπηρεσίες δωρεάν σε όλους τους κατοίκους των παραπάνω δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πωγωνίου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και δύο γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων!

Πάνω από 300 παιδιά!
Προτεραιότητα όπως πάντα έχουν τα παιδιά, από βρέφη έως και παιδιά του Γυμνασίου, ενώ, εκτός των ιατρικών εξετάσεων, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και θα γίνουν συνεδρίες από ειδικούς σε παιδιά και ενήλικες για θέματα ψυχικής υγείας. Η ομάδα έχει στη διάθεσή της πλήρη εξοπλισμό και θα διενεργήσει ακόμη και κολπικό υπέρηχο σε γυναίκες.
Εκτός των ντόπιων παιδιών, εξετάσεις θα γίνουν επίσης στα παιδιά της «Κιβωτού» Πωγωνιανής αλλά και σε δεκάδες Βορειοηπειρωτόπουλα. Συνολικά θα εξεταστούν, σύμφωνα με την Πρόεδρο της «Αγκαλιάς» περισσότερα από 300 παιδιά!

Χώρος Πολλαπλής Χρήσης
Στο μεταξύ, μετά την δημιουργία παιδότοπου πέρυσι στο Καλπάκι, η «Ανοιχτή Αγκαλιά» θα παραδώσει μία ακόμη σημαντική υποδομή, αυτή τη φορά στο Δελβινάκι. Ο λόγος για έναν Χώρο Πολλαπλής Χρήσης προκειμένου σ’ αυτόν να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά της κωμόπολης. Χορηγός είναι η Εταιρία COSMOTE και η οικογένεια Γ. Δημητριάδη από τη Θεσσαλονίκη που υποστηρίζει για δεύτερη φορά αυτό το εγχείρημα.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκστρατεία στην Ήπειρο σηματοδοτεί την έναρξη του Προγράμματος των Εκστρατειών Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας σε παιδιά και ενήλικες ακριτικών περιοχών που πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (ΕΣΠΑ). Η εκστρατεία αυτή της Οργάνωσης Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Υγείας  και Παιδείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ