«Πάγωσε» η αποκατάσταση του Αρχοντικού Πλακίδα!

on .

Εργολάβος μπήκε εδώ και καιρό, αλλά…

«Πάγωσε» η αποκατάσταση

του Αρχοντικού Πλακίδα!

Συνέχιση του έργου ζητούν κάτοικοι του Κουκουλίου

• Θα γίνει Κέντρο Πολιτισμού

• Σε… Γολγοθά διαρκείας κοντά στα είκοσι χρόνια (!) έχει μετατραπεί η αποκατάσταση του Αρχοντικού Ευγένιου Πλακίδα στο Κου­κούλι Ζαγορίου, ενός απ’ τα σημαντικότερα αρχοντικά του 19ου αιώνα σ’ ολόκληρη την Ήπειρο.
Είκοσι χρόνια αγώνας απαιτήθηκε από πλευράς των Κουκουλιωτών και της Αδελφότητάς τους, στην κυριότητα της οποίας βρίσκεται σήμερα το επιβλητικό κτίριο, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάστασή του, με την βοήθεια της Περιφέρειας  Ηπείρου  και μέσω σύμβασης που υπεγράφη με το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος το επιβλητικό Αρχοντικό να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ζαγορίου, φιλοξενώντας έκθεση φωτογραφιών, βιβλιοθήκη, μουσείο αλλά και συνεδριακό κέντρο. Εξάλλου, το κτίριο διαθέτει δώδεκα αίθουσες σε τρεις ορόφους των 200 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας και μία αυλή 600 τετραγωνικών!

Οι εργασίες «πάγωσαν»
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς  μήνες εγκαταστάθηκε εργολάβος, οι εργασίες δεν… περπατούν, όπως καταγγέλλει με επιστολή του στον «Π.Λ.» ο κ. Γιάννης Βακάμης, κάτοικος Κουκουλίου.  Ήρθε ένας μάστορας με το γιο του, τονίζει, έκαναν κάποιες εργασίες στο Αρχοντικό και μετά τα παράτησαν, ακολούθησε άλλο συνεργείο που επίσης… εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα το έργο ανακαίνισης του Αρχοντικού Πλακίδα να έχει μείνει στη μέση, προκαλώντας εύλογη απορία και ανησυχία στους κατοίκους του χωριού.

Η επιστολή
Ο κ. Γιάννης Βακάμης αναφέρει στην επιστολή του τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για την αποκατάσταση του Αρχοντικού Πλακίδα που καθυστερεί:
«Μετά από είκοσι χρόνια αγώνα, να επισκευαστεί και να αποκατασταθεί το αρχοντικό του Μεγάλου Ευεργέτη του Ευγενίου Πλακίδα, φάνηκε επιτέλους ένα φως. Με την πρόταση του Δημάρχου Ζαγορίου και την βοήθεια του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τον οποίο ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας, έγινε η ένταξη του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού,
Ενώ όλα ήταν έτοιμα, έγινε η εγκατάσταση του εργολάβου. Μάταια όμως περιμέναμε να εγκατασταθεί το συνεργείο. Ήρθε ένας μάστορας 75 χρονών, με έναν εργάτη, τον γιο του και άρχισε κάποιες… ψευτοδουλειές. Δικαιολογούνταν ότι είχε οικογενειακό πρόβλημα, ότι είναι χειμώνας και δεν μπορεί να προχωρήσει η δουλειά.
Ήρθε και η άνοιξη, έβαλε νέο συνεργείο, έκανε έναν τοίχο και το συνεργείο εξαφανίστηκε. Φτάσαμε στο τέλος του Μάη και κανένας δεν φάνηκε για να αρχίσει δουλειά.
Σαν είδα ότι δεν γίνεται τίποτε, αποφάσισα να πάω στην Περιφέρεια και στην 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και τότε έμαθα ότι οι μαστόροι εγκατέλειψαν την δουλειά γιατί παρουσιάστηκε πρόβλημα οικονομικό με τον εργολάβο! Από την Περιφέρεια μου είπαν ότι δεν ήρθε να πάρει χρήματα για να πληρώσει το συνεργείο. Γιατί δεν ήρθε να εισπράξει χρήματα, αυτό είναι ένα ερώτημα!
Πολλά ακούγονται για το θέμα αυτό, όμως το ζήτημα είναι ότι το έργο έχει σταματήσει. Λέει ότι έχει παράταση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2014. Θα αρχίσει να δουλεύει τον χειμώνα που μας έρχεται. Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κάτι άλλο συμβαίνει…
Θα θέλαμε η Περιφέρεια, ο Δήμος Ζαγορίου, η Αδελφότητα Κουκουλίου να  φροντίσουν να λυθεί το θέμα, ώστε να συνεχιστούν οι εργασίας και να επισκευαστεί το κτήριο πριν να είναι πολύ αργά.
Γιάννης Βακάμης
Κουκουλιώτης Ζαγορίσιος».