Με κατασχέσεις - εξπρές απειλούνται οι οφειλέτες ΟΑΕΕ

on .

«Πονοκέφαλος» για τον επιχειρηματικό κόσμο

Με κατασχέσεις - εξπρές

απειλούνται οι οφειλέτες ΟΑΕΕ

Πάνω από 570.000 αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους

• Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο επιχειρηματικός κόσμος, που εκτός από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει και την ύφεση που επικρατεί στην αγορά, τώρα έρχεται αντιμέτωπος και με τα ραβασάκια που φθάνουν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), υπό την απειλή μάλιστα κατασχέσεων σε περίπτωση μη ρύθμισης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, εντός 20 ημερών!
Εκτιμάται ότι περίπου 575.000 από τους συνολικά 775.000 ασφαλισμένους αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, ενώ 195.000 εξ αυτών έχουν διακόψει οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Τα στοιχεία του ΟΑΕΕ καταδεικνύουν, όμως, ότι όλο και λιγότεροι οφειλέτες κατορθώνουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ ακόμη και όσοι προχωρούν σε ρυθμίσεις τις «χάνουν».
Κάποιοι ασφαλισμένοι υποστηρίζουν ότι στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται ακόμη και «θολά» ποσά, για τα οποία οι ίδιοι λένε ότι είναι παράνομα και ετοιμάζουν μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια.

«Διώξεις εκτός νόμου»
Το καυτό θέμα των ποινικών διώξεων οφειλετών του ΟΑΕΕ με νομοθετικές διατάξεις που αφορούν εργοδότες από την μη απόδοση παρακρατημένων εισφορών θέτουν ευθέως πλέον στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας οι νέοι επιχειρηματίες.
Όπως γράφει το asfalisinet.gr πρόκειται για μια ελληνική καινοτομία όπου οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ (δηλαδή αυτοασφαλιζόμενοι) διώκονται ποινικά με βάση μια ανεπίτρεπτη αναλογική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 1 § 1 του Α.Ν. 86/1967, η οποία δεν καταλαμβάνει την συγκεκριμένη πράξη (μη καταβολή εισφορών αυτού του είδους), αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο την μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή εισφορών για τους εργαζόμενους που οφείλει να καταβάλλει ο εργοδότης.
Από τις 2/5/2014 η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) ζήτησε συνάντηση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μοναδικό σκοπό να την ενημερώσει σχετικά για το απαράδεκτο της ποινικής δίωξης των οφειλετών του ΟΑΕΕ χωρίς να υπάρχει σχετικός ποινικός νόμος.