Τα μνημεία σε λίγο θα βγουν… έξω απ’ τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων!

on .

«Ασφυκτιά» το Νεκροταφείο

Τα μνημεία σε λίγο θα βγουν… έξω

απ’ τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων!

Η λύση στις γειτονικές εκτάσεις που πάνε προς ΤΑΙΠΕΔ

• Στο… απροχώρητο έχει φτάσει πλέον η κατάσταση στο Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, λόγω της έλλειψης χώρου!
Αφού όλη η έκταση του Νεκροταφείου έχει καλυφθεί από μνημεία, το τελευταίο διάστημα νέοι τάφοι ανοίγονται σύριζα του τοίχου που το χωρίζει απ’ τον δρόμο (φωτό) και, αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγο το κοιμητήριο θα… επεκταθεί στην άσφαλτο κι ακόμα παραπέρα!
Το πρόβλημα έλλειψης χώρου στον Άγιο Νικόλαο είναι υπαρκτό εδώ και καιρό και όσο πάει γίνεται πιο μεγάλο, χωρίς ακόμη ο Δήμος να καταφέρει να βρει μία λύση. Διάφορες προτάσεις έχουν πέσει κατά καιρούς στο… τραπέζι, οι οποίες κυρίως αφορούν την δημιουργία νέου κοιμητηρίου εκτός της πόλης, ενώ έχει γίνει λόγος ακόμη και για την αξιοποίηση περιφερειακών νεκροταφείων σε κοινότητες που εντάχθηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Ιωανννιτών. Για πρακτικούς λόγους όμως η υπόθεση αυτή «κολλάει». Δεν είναι εύκολο, για παράδειγμα, να αναγκάσει κανείς μία οικογένεια του κέντρου των Ιωαννίνων να ενταφιάσει το νεκρό της σε νεκροταφείο αρκετά χιλιόμετρα μακριά απ’ την πόλη!

Η λύση… απέναντι!
Γιατί όμως ο Δήμος να ψάχνει σε μακρινές αποστάσεις, όταν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά του αποκτώντας χώρο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων; Μπορεί να ακούγεται μακάβριο, όμως ένα τμήμα της έκτασης που περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πωληθεί σε ιδιώτες, παραπλεύρως της  εκκλησίας θα μπορούσε να παραχωρηθεί στο Δήμο και να χρησιμοποιηθεί ως Νεκροταφείο, αν φυσικά ο Δήμος Ιωαννιτών είχε διεκδικήσει εγκαίρως την παραχώρησή του, προβάλλοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Λίγα στρέμματα
Έτσι, δεν θα αναγκαζόταν να αναζητήσει χώρους μακριά από την πόλη για την δημιουργία νέου κοιμητηρίου, διαδικασία που απαιτεί και χρόνο και χρήμα! Μία έκταση 5-6 στρεμμάτων πίσω ακριβώς από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα αρκούσε να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης που τις τελευταίες δεκαετίες έχει διπλασιάσει τον πληθυσμό της με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο και για την αντοχή της «δυναμικότητας» των νεκροταφείων της. Εξάλλου, αντίστοιχο σοβαρό πρόβλημα χώρου αντιμετωπίζει πλέον και το κοιμητήριο της Περιβλέπτου, ενώ και σε εκείνο της Ανατολής τα πράγματα δεν είναι καλύτερα!

Ας διεκδικήσει ο Δήμος
Όσο… εγκαίρως κι αν γίνονται οι εκταφές στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, όπως καλούνται να πράττουν οι συγγενείς των νεκρών με ταμπέλα στην είσοδο του Νεκροταφείου, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Σύντομα τα Γιάννενα πρέπει να δημιουργήσουν νέο κοιμητήριο. Πριν συνεχίσει το ψάξιμο κατάλληλου χώρου, η Δημοτική Αρχή ας εξετάσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει απ’ το ελληνικό Δημόσιο έκταση πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να επεκτείνει το υπάρχον Νεκροταφείο. Η ύπαρξή του δεν θα… βλάψει την εικόνα της περιοχής, αποτρέποντας και τυχόν ιδιώτες επενδυτές απ’ το να δραστηριοποιηθούν σε γειτονικές εκτάσεις. Εξάλλου και τα δύο σημερινά κοιμητήρια ουσιαστικά μέσα στην πόλη βρίσκονται!