Εκστρατεία Ενημέρωσης του κοινού για τη Θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία

on .

Ποδηλατοβόλτα και στα Γιάννενα στις 15 Ιουνίου

Εκστρατεία Ενημέρωσης του κοινού για τη

Θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία

• Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Θαλασσαιμία και την Εθελοντική Αιμοδοσία πραγματοποιεί η Novartis Hellas, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Θαλασσαιμίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα και Ηράκλειο.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, διοργανώνονται ποδηλατοβόλτες, ανοικτές προς το κοινό, σε 5 πόλεις της Ελλάδας, την Κυριακή 15 Ιουνίου.
Πρόκειται για μια συμβολική ενέργεια η οποία, με κεντρικό μήνυμα «Η διαδρομή είναι καλύτερη με παρέα», έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη νόσο αλλά και να ενημερώσει τους πολίτες για τα οφέλη της αιμοδοσίας και τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας.  Η ποδηλατοβόλτα στα Γιάννενα θα γίνει στις 11.30 π.μ., με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία.
«Είναι προτεραιότητά μας να φροντίζουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών του Συλλόγου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα.  «Ωστόσο, η διαδρομή για κάθε έναν από εμάς παραμένει ένας καθημερινός αγώνας. Ένας αγώνας στον οποίο η ευαισθητοποίηση των πολιτών, κυρίως απέναντι στο σημαντικό ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας, παίζει καθοριστικό ρόλο. Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως στη συμβολική αυτή διαδρομή που γίνεται στις 15 Ιουνίου με στόχο την ενημέρωση του κοινού, θα έχουμε στην παρέα μας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας».

***
• Η θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία αποτελεί μία από τις συχνότερες γενετικές παθήσεις παγκοσμίως, με σχεδόν 68.000 γεννήσεις πασχόντων ετησίως.
Ο όρος «θαλασσαιμία» περιλαμβάνει μία οικογένεια γενετικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, προκαλώντας αναιμία.
Οι μορφές της θαλασσαιμίας ποικίλουν από ήπιες έως σοβαρές, ενώ τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν από την παιδική ηλικία, όπου συχνά χρήζουν τακτικών μεταγγίσεων αίματος προκειμένου να επιζήσει ο ασθενής, ή, στις ηπιότερες μορφές της νόσου, να εμφανιστούν κατά την ενήλικη ζωή.