Μόνο σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα περισσότερες οι προσλήψεις τον Μάιο

on .

Λόγω τουριστικής περιόδου…

Μόνο σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα

περισσότερες οι προσλήψεις τον Μάιο

Σε Γιάννενα και Άρτα πιο πολλές οι αποχωρήσεις…

• Προβληματισμό προκαλούν για την Ήπειρο τα στοιχεία που σχετίζονται με τις θέσεις απασχόλησης και την εξέλιξη της ανεργίας και τα οποία προέρχονται από επίσημους φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, η ΕΛΣΤΑΤ και το Υπουργείο Εργασίας. Με αναφορά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο οι απόψεις… ποικίλουν.
Όσον αφορά το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων για τον Μάιο, που κατέγραψε το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», στην Ήπειρο εμφανίζεται αρνητικό κατά 125 θέσεις εργασίας, αντίθετα με τον πανελλαδικό μέσο όρο που είναι και πάλι θετικός.

Ανά Περιφερειακή Ενότητα
Από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες θετικό ισοζύγιο παρουσιάστηκε μόνο σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, με μια πιθανή εξήγηση ότι πρόκειται για παραθαλάσσιες περιοχές, που λόγω καλοκαιρινής περιόδου «ανοίγουν» θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Πιο αναλυτικά:
• Στην Π.Ε. Πρέβεζας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 962 και οι αποχωρήσεις σε 361 (θετικό ισοζύγιο κατά 601 θέσεις εργασίας).  
• Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 669 και οι αποχωρήσεις σε 519 (θετικό ισοζύγιο κατά 150 θέσεις εργασίας).  
Αντίθετα:
• Στην Π.Ε. Ιωαννίνων τον Μάιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 1.183 και οι αποχωρήσεις σε 1.717, από τις οποίες 550 ήταν οικειοθελείς και οι 1.167 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξεις συμβάσεων ορισμένου. Δηλαδή, το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 534 θέσεις εργασίας.  
• Στην Π.Ε. Άρτας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 239 και οι αποχωρήσεις σε 581 από τις οποίες 120 ήταν οικειοθελείς και οι 461 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και λήξεις συμβάσεων ορισμένου (αρνητικό ισοζύγιο κατά 342 θέσεις εργασίας).  

Η ΕΛΣΤΑΤ
Στοιχεία για την πορεία της ανεργίας τον Μάρτιο στην Ελλάδα έδωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε οριακή μείωση τόσο πανελλαδικά, όσο και στην Ήπειρο. Παρόλα αυτά η περιοχή μας εξακολουθεί να κρατάει τα… σκήπτρα με το εξωπραγματικό ποσοστό 29% από 29,1% που ήταν πριν από έναν μήνα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το σύνολο των απασχολουμένων τον Μάρτιο εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.482.345 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.274.843 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.393.042 άτομα.
Η ανεργία στους νέους ηλικίας 15 - 24 ετών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 58,3% από 59,7% έναν χρόνο νωρίτερα. Αύξηση πάντως κατέγραψε σε ετήσια βάση η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ανερχόμενη στο 35,5%, από 34,1% τον Μάρτιο 2013.

Στοιχεία ΟΑΕΔ
Και ο ΟΑΕΔ όμως έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα δικά του στοιχεία για την ανεργία τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα οποία στην Ήπειρο παρατηρείται μια ελάχιστη μείωση.  Στους καταλόγους του οργανισμού καταγράφηκαν 27.402 άνεργοι, έναντι 27.933 τον Μάρτιο.