Η Περιφέρεια Ηπείρου υπέρ της αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων

on .

«Δεν πρέπει να μένουν ανενεργά…»

Η Περιφέρεια Ηπείρου υπέρ της αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων

Απαριθμεί κτίρια κι εκτάσεις που έχει διεκδικήσει από Υπουργεία

• Κι όμως, αρκετά είναι τα κτήρια και οι εκτάσεις ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου που τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση και αξιοποίηση τόσο στο Δήμο Ιωαννιτών όσο και προς άλλους φορείς όπως υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Κάποια απ’ αυτά πράγματι έπιασαν τόπο, κάποια άλλα πάλι ακόμα περιμένουν την… αξιοποίηση! Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Περιφέρειας, η οποία παρενέβη χθες στη συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ δύο ακινήτων του Δημοσίου, στην Πλατεία Χατζή Αμπελοκήπων και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Ανακοίνωση Περιφέρειας
«Τα ακίνητα του Δημοσίου δεν πρέπει να μένουν ανενεργά επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο, αλλά να αξιοποιούνται προς όφελός του με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της παραχώρησης και σε ιδιώτες ανεκμετάλλευτων δημοσίων κτιρίων και εκτάσεων, προκειμένου να ζωντανέψουν ξανά!
Παράλληλα, η Περιφέρεια επισημαίνει με νόημα ότι «ακόμα και σήμερα υπάρχει χρόνος ώστε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν ή και να μετάσχουν στις διαδικασίες παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, έχοντας όμως συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησής τους». Αυτό ακριβώς επισήμανε χθες και ο «Π.Λ.» στο κύριο θέμα του, κάνοντας αναφορά σε ακίνητα όπως το αναξιοποίητο τμήμα του παλιού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στην Λεωφόρο Γ. Παπανδρέου και το υπόλοιπο πρώην συγκρότημα του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, ενώ ως παράδειγμα δημοσίου ακινήτου που παραχωρήθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών, όμως ακόμα δεν έχει βρεθεί ο «δρόμος» για την αξιοποίησή του ανέφερε το συγκρότημα του παλιού Ασύλου Ανιάτων!

Τι έχει παραχωρηθεί
Όπως λοιπόν σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, μεταξύ άλλων, παρέδωσε στο Δήμο Ιωαννιτών με σκοπό την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων το οικόπεδο των παλιών Στρατιωτικών Φούρνων και χώρο του πρώην Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», που είχαν εξασφαλιστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το οικόπεδο όπου βρίσκονταν οι πρ. Στρατιωτικοί Φούρνοι χρησιμεύει σήμερα ως… πάρκιγκ!
Η παλιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως γνωστόν διεκδίκησε επίσης και πέτυχε την παραχώρηση πτέρυγας των πρώην κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία με πόρους της ανακαίνισε και σήμερα χρησιμοποιείται από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Παράλληλα, διεκδικεί την παραχώρηση και του υπόλοιπου κτιρίου, ώστε να  ανακατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ. Αίτημα που ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
• Στην Πρέβεζα η Περιφέρεια πέτυχε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα και μάλιστα την περασμένη Τρίτη έγινε η τελική σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επίσης, έχει προωθήσει αίτημα -το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση- για την παραχώρηση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου (στρατιωτικές εγκαταστάσεις) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από υπηρεσίες Πολιτισμού.
• Στην Άρτα πέτυχε την παραχώρηση έκτασης 15 στρεμμάτων του Στρατοπέδου «Παπακώστα» για χρήση της από τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

Άλλα αιτήματα
Εκτός των παραπάνω, η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι έχει προβεί σε αλλεπάλληλες παραστάσεις προς το Υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση του κτιρίου του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, είτε για λογαριασμό του ΕΚΑΒ, είτε για άλλες ανάγκες και έχει ζητήσει την παραχώρηση του χώρου των πρώην Στρατιωτικών Φυλακών Ιωαννίνων για ανέγερση σχολείου ή αθλητικού κέντρου. Αίτημα που τελικά δεν ικανοποιήθηκε.
«Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Αρχή, όποιο δημόσιο ακίνητο κρίνεται κατάλληλο προς αξιοποίηση για κοινωφελείς σκοπούς, θα διεκδικείται, είτε για χρήση του από την Περιφέρεια, είτε από άλλους φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ