Υψηλό παραμένει το επίπεδο στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

on .

Αν και ταλαιπωρείται από προβλήματα…

Υψηλό παραμένει το επίπεδο στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Τους νέους στόχους περιέγραψε ο Διοικητής του Φ. Βάββας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

• Στις πρώτες θέσεις, όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων, αλλά και για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως κατέγραψε η πρόσφατη αξιολόγηση στο Υπουργείο Υγείας, με τον Διοικητή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος κ. Φώτη Βάββα να δηλώνει αισιόδοξος και ικανοποιημένος για την πορεία του Νοσοκομείου.

Υψηλό επίπεδο…
Η δυναμική του Πα­νεπιστη­μια­κού Νοσοκομείου είναι μεγάλη, με 760 κλίνες και τους εξυπηρετούμενους για νοσηλεία το 2013 να ξεπερνούν τις 296.000, εκ των οποίων οι μισοί από τους όμορους νομούς, τα Ιόνια νησιά, τη δυτική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τη Θεσσαλία, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των ασθενών, ακόμη και από μεγάλα αστικά κέντρα.

Νέα πτέρυγα-εξοπλισμός
Ο Διοικητής κ. Φώτης Βάββας, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση και παράδοση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου μέχρι τον Οκτώβριο τρέχοντος έτους, στην οποία θα αναπτυχθούν σημαντικές κλινικές, όπως η οφθαλμολογική, η ορθοπεδική, η αγγειοχειρουργική, η μονάδα βραχείας νοσηλείας. Σε συνδυασμό με το νέο εξοπλισμό που προγραμματίζει η διοίκηση μέσω ΕΣΠΑ, όπως αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, μηχάνημα για την πρώιμη διάγνωση της μοριακής ανίχνευσης καρκίνου, θα συνθέσουν μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη επιστημονικά στήριξη του Νοσοκομείου, με την προϋπόθεση όμως ότι το όλο εγχείρημα θα συνοδευτεί και από την εξασφάλιση νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, η έλλειψη του οποίου είναι γεγονός και δυσχεραίνει την καθημερινότητα.

Ελλείψεις - νέοι στόχοι
Ο κ. Βάββας δεν έκρυψε ότι υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες αποτελούν το νέο στοίχημα και τους επόμενους στόχους της διοίκησης, που επιθυμεί την ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ακόμη περισσότερο. Η Παιδοχειρουργική κλινική, η αιματολογική για παιδιά, είναι απούσες σήμερα, βρίσκονται όμως στους στόχους της διοίκησης, παράλληλα με τις δράσεις που θέλει να αναπτύξει στον ιατρικό τουρισμό. Επιπλέον ένα πρόβλημα που προέρχεται από το παρελθόν είναι οι μεταπηδήσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού σε θέσεις διοίκησης, μεταπηδήσεις για τις οποίες ακόμη και σήμερα ασκούνται στις διοικήσεις έντονες πιέσεις, την ώρα μάλιστα που οι ελλείψεις ταλαιπωρούν τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ορθή οικονομική διαχείριση
Σε περιόδους δύσκολες ουδείς δικαιούται να παίζει με το δημόσιο χρήμα, είπε ο κ. Βάββας, χωρίς να αρνείται ότι στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα σπατάλης και κακοδιαχείρισης, αλλά και κενά στις διαδικασίες προμηθειών.
Πλέον, όπως ανακοίνωσε, όλες οι προμήθειες αναγράφονται στο διαδίκτυο, λειτουργεί το παρατηρητήριο τιμών και ο φορέας των ενιαίων διαγωνισμών, για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Παράλληλα λειτουργεί στο νοσοκομείο το γραφείο υποστήριξης του πολίτη, το οποίο καταγράφει παράπονα και καταγγελίες πολιτών, οι οποίοι θα πάρουν σχετική απάντηση στο θέμα τους υπογεγραμμένη από τον διοικητή.

Άλλα προβλήματα
Στο μεταξύ, πονοκέφαλος και για το πανεπιστημιακό μας νοσοκομείο αποτελούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, για την αντιμετώπιση των οποίων συστάθηκε ειδική επιτροπή λήψης μέτρων και παρακολούθησης της τήρησης αυτών. Μέτρα θα λάβει το νοσοκομείο και για άλλα θέματα, όπως το παρκινγκ και η στάθμευση των οχημάτων στους χώρους του νοσοκομείου. Τέλος ο κ. Βάββας ανακοίνωσε ότι διαγωνισμοί που σταμάτησαν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε διοικητικό συμβούλιο, κάτι που θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες μέρες.