Με διεθνή ακτινοβολία ο Ηπειρώτης Ακαδημαϊκός Δημ. Νανόπουλος

on .

Ο επιστήμονας που διόρθωσε ακόμη και τον Αϊνστάιν!

Με διεθνή ακτινοβολία ο Ηπειρώτης Ακαδημαϊκός Δημ. Νανόπουλος

Προβάλει την Ήπειρο, που έχει χρέος να τον τιμήσει

• Ξεχωριστή τιμή για την Ήπειρο  αποτελεί το γεγονός ότι την εναρκτήρια ομιλία του Πανελληνίου Συνεδρίου Πυρηνικής Ιατρικής που από χθες διοργανώνεται στα Γιάννενα,  επελέγη να κάνει ο Δημήτρης Νανόπουλος.
Πρόκειται για τον διακεκριμένο  Έλληνα ακαδημαϊκό και καθηγητή που κατάγεται από τη Σέλτση της Βορείου Ηπείρου και διαπρέπει εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος, είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους φυσικούς επιστήμονες του κόσμου. Μεγάλο επιστημονικό του επίτευγμα, θεωρείται  η διόρθωση της θεωρίας  της σχετικότητας του Αϊνστάιν, καθώς οι έρευνές του έδειξαν ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι πάντοτε σταθερή, αλλά εξαρτάται από τη συχνότητα.  Ας σημειωθεί ότι δύο φορές  προτάθηκε για το Νόμπελ Φυσικής.
Παρά το γεγονός ότι έχει διατελέσει ερευνητής κορυφαίων πανεπιστημίων και κέντρων ανά τον κόσμο, έχει στο ενεργητικό του ένα εντυπωσιακό  επιστημονικό έργο και  γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση,  δεν …κατάφερε όμως να εξασφαλίσει την  εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πανεπιστημιακής κοινότητας:   
Αν και το 1996 του είχε απονεμηθεί ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας και το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (της οποίας το ερχόμενο έτος αναλαμβάνει Πρόεδρος),  δύο φορές  το εκλεκτορικό σώμα του τμήματος  Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου απέρριψε πρόταση να μετακληθεί στο τμήμα!!!

Κεφάλαιο για την Ήπειρο
Βέβαια με την πορεία που έχουν πάρει ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, μάλλον «κερδισμένος» πρέπει να είναι ο Δημήτρης Νανόπουλος. Ωστόσο ο εξέχων φυσικός επιστήμονας δεν αποτελεί «κεφάλαιο» μόνο για τις Επιστήμες.
Αποτελεί και για την Ήπειρο, την οποία «διαφημίζει» με το έργο και την προσφορά του. Άλλωστε ο ίδιος σε συνέντευξή του δήλωσε με περηφάνια ότι είναι «Βορειοηπειρώτης, βλάχος από τη Βόρεια Ήπειρο».
Η ιστορία της οικογένειάς του, είναι μάλιστα σαν παραμύθι: Ο παππούς του ονομαζόταν Δημήτρης Νάκας,  που  στη συνέχεια και όταν η οικογένειά του έφυγε από την Αλβανία  έγινε Νανόπουλος.
Να τον τιμήσουν
Βέβαια τον Δημήτρη Νανόπουλο, θα έπρεπε ήδη να τον έχει τιμήσει η Πανεπιστημιακή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Δεν εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε. Όταν όμως έχει τιμήσει δεκάδες ξένους καθηγητές και τους έχει αναγορεύσει σε επίτιμους διδάκτορες, είναι αδιανόητο να μην πράττει το ίδιο, με τον Ηπειρώτη Δ. Νανόπουλο.
Το ίδιο όμως θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών. Στον ίδιο ασφαλώς και δεν προσθέτει κάτι το ουσιαστικό μια επί πλέον βράβευση, πέρα του συναισθηματικού της χαρακτήρα.  Για τους τοπικούς φορείς όμως αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας να «γνωρίσουν»  στους  Ηπειρώτες έναν κορυφαίο άξιο συμπατριώτη τους,  αλλά και να αποδείξουν την εκτίμηση και το σεβασμό προς έναν επιστήμονα που τιμά τον τόπο του στο εξωτερικό.

Ποιος είναι
Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα, σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας όπου απέκτησε διδακτορικό το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών.  Στη συνέχεια διετέλεσε ερευνητής σε κορυφαία κέντρα ερευνών στη Γενεύη, στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ το 1989 εξελέγη καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών στο Χιούστον, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory που εδρεύει στη Λωζάνη. Έχει συγγράψει πάνω από 640 πρωτότυπες εργασίες και το Νοέμβριο του 2001 βρέθηκε ότι είχε τον 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς. Του έχουν απονεμηθεί πολλά διεθνή βραβεία.