Δεν ευθύνονται οι κυνηγοί για την αύξηση των φιδιών στην ύπαιθρο…

on .

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Δεν ευθύνονται οι κυνηγοί για την αύξηση των φιδιών στην ύπαιθρο…

Διευκρινίσεις της Ε’ Κυνηγ. Ομοσπονδίας Ηπείρου, με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ του «Π.Λ.»

*  Οι κυνηγοί της Ηπείρου όχι μόνο δεν εξολοθρεύουν αρπακτικά πουλιά, τα οποία τρώνε φίδια, ποντίκια κλπ., αλλά αντίθετα, τα προστατεύουν κιόλας μέσω του σώματος της Θηροφυλακής που έχουν ιδρύσει, άρα δεν ευθύνονται έμμεσα για την αύξηση του πληθυσμού των φιδιών στην ύπαιθρο.
Αυτό τονίζει η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου ως απάντηση σε πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ που φιλοξένησε ο «Π.Λ.», σχετικά με την αυξημένη παρουσία φιδιών το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα και την Θεσπρωτία. Η Ομοσπονδία, αφού παρουσιάζει το έργο της τοπικής Θηροφυλακής, αναφέρεται με νόημα και στη πρόσφατη σύλληψη από τους άνδρες της οικολόγων, οι οποίοι μετέφεραν σε κλούβες και ήταν έτοιμοι να απελευθερώσουν φίδια στη φύση!

Η επιστολή
Αναλυτικά, η Ε’ Κ.Ο.Η. στην  επιστολή της προς τον «Π.Λ.» επισημαίνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Αγαπητοί κύριοι,
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά σας στο φύλλο της εφημερίδας σας στις 16 Μαΐου 2014 διαβάσαμε ένα άρθρο σχετικά με την αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Συγκεκριμένα το άρθρο σας με τίτλο «Γέμισε… φίδια η ύπαιθρος σε Γιάννενα και Θεσπρωτία» το οποίο φέρει την υπογραφή του Η.Μ.,  αναφέρεται ως παράδειγμα ότι μια από τις αιτίες αύξησης του πληθυσμού των φιδιών είναι το γεγονός ότι οι κυνηγοί έχουν εξολοθρεύσει τους αετούς και τα γεράκια, που τρώνε τα φίδια, τα ποντίκια κλπ, επομένως είναι λογικό να αυξάνονται τα φίδια αφού δεν έχουν πλέον φυσικούς εχθρούς.
Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ειδήμονες που επικαλείται ο αρθρογράφος και μένουμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι δεν έκανε καν τον κόπο να διασταυρώσει τις πηγές του.
Επίσης στο ίδιο άρθρο όσοι υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται στο ότι ενδεχομένως οικολογικές οργανώσεις εμπλούτισαν το περιβάλλον με φίδια, βαφτίζονται ειδικοί και διαχωρίζονται σαφώς από τους …ειδήμονες.
Αγαπητοί κύριοι, μας προκαλεί μεγάλη λύπη το γεγονός ότι χωρίς καμιά απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς να παρουσιάζονται ούτε καν τα ελάχιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δημοσιογραφική φερεγγυότητα του αρθρογράφου αλλά και του κειμένου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας, συκοφαντείτε με το χειρότερο τρόπο μια δραστηριότητα η οποία είναι καθόλα νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη, καθώς και 20.000 ανθρώπους που ασκούν την δραστηριότητα της θήρας στην περιοχή μας. Επίσης θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι τα αρπακτικά που αναφέρετε στο άρθρο σας είναι μη θηρεύσιμα είδη και για τα οποία δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον από τους κυνηγούς εκτός από την προστασία τους για την οποία έχουμε φροντίσει ιδρύοντας το σώμα της Θηροφυλακής
Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε λοιπόν για το έργο της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων. Πρόκειται για ένα σώμα αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Κράτος με ανακριτικά καθήκοντα και πλήρως εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα.
Το σώμα της Θηροφυλακής, χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από τους κυνηγούς και χωρίς καμιά απολύτως κρατική ή άλλου είδους επιχορήγηση, είναι παρόν στην ύπαιθρο 24 ώρες την ημέρα και κάθε μέρα για να αποτρέπει ασυνειδήτους να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις εις βάρος του οικοσυστήματος.
Αυτό το αποδεικνύουμε με έργα καθώς κάθε χρόνο διενεργούνται περίπου 6.000 έλεγχοι και υποβάλλονται περίπου 150 μηνύσεις.
Εν κατακλείδι δεν συμμεριστήκατε με τους αναγνώστες σας, σε πρωτοσέλιδο άρθρο  με το ίδιο ενδιαφέρον, την σύλληψη ʺ οικολόγων – ακτιβιστών ʺ από τη Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων, οι οποίοι μετέφεραν με το ΙΧ αυτοκίνητό τους φίδια μέσα σε ειδικές κλούβες και τα οποία ήταν έτοιμοι να απελευθερώσουν στη φύση.
***
Σ.Σ.: Ο «Π.Λ.» σε καμία περίπτωση δεν επιδίωξε μέσω του ρεπορτάζ για την αύξηση του πληθυσμού των φιδιών στην ύπαιθρο να ρίξει την ευθύνη για το γεγονός στους Ηπειρώτες κυνηγούς, τους οποίους τιμά και σέβεται. Όσον αφορά τη δράση της Τοπικής Θηροφυλακής, η εφημερίδα μας δεν παραλείπει να την προβάλλει τακτικά και με κάθε αφορμή σε πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ, καθώς την θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, εκτός απ’ τους κυνηγούς υπάρχουν και οι λαθροκυνηγοί, οι οποίοι συχνά δεν διστάζουν να σκοτώνουν, εκτός των άλλων και αρπακτικά πουλιά, έστω κι αν αυτά δεν τρώγονται! Σε «κυνηγούς» αυτού του είδους αναφερόταν κατ’ ουσίαν το ρεπορτάζ και όχι στη μεγάλη πλειοψηφία των ευσυνείδητων κυνηγών, οι οποίοι συμμορφώνονται με νόμους και κανόνες.