Ο Ανθρωπισμός το θέμα χθες της Νεοελληνικής Γλώσσας!

on .

Ομαλή η πρεμιέρα των Πανελλαδικών

Ο Ανθρωπισμός το θέμα χθες

της Νεοελληνικής Γλώσσας!

Αντιδρά η Ένωση Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων για την Τράπεζα Θεμάτων

• Βατά σε γενικές γραμμές κρίθηκαν από τους υποψηφίους στα Γιάννενα τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας με την οποία ξεκίνησαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Το θέμα της έκθεσης που ανέπτυξαν οι μαθητές ήταν ο Ανθρωπισμός και δεν αποτέλεσε έκπληξη για την συντριπτική τους πλειοψηφία, αφού συμπεριλαμβάνονταν στα λεγόμενα θέματα Σ.Ο.Σ.!
Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιωαννίνων η πρεμιέρα των Εξετάσεων κύλησε ομαλά. Όλοι οι επιτηρητές  βρέθηκαν  στη θέση τους, τα θέματα έφτασαν εγκαίρως, λίγα λεπτά μετά τις 8:30 το πρωί στα 16 εξεταστικά κέντρα της περιοχής μας και οι απουσίες υποψηφίων χθες ήταν ελάχιστες. Το μεσημέρι τα γραπτά συγκεντρώθηκαν στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απεστάλησαν για διόρθωση. Υπενθυμίζεται ότι στην Π.Ε. Ιωαννίνων Πανελλαδικές δίνουν 1.475 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ.

Θέμα ο Ανθρωπισμός
Ένα δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, που αναφέρεται στον Ανθρωπισμό δόθηκε χθες στους υποψηφίους των Πανελλαδικών που έδιναν Νεοελληνική Γλώσσα, οι οποίοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις σκέψεις τους γύρω από αυτό.
Αναλυτικά, το θέμα που τέθηκε είναι: «Τα φαινόμενα που αποδεικνύουν το έλλειμμα της ανθρωπιάς». «Δραστηριότητες ατομικές και συλλογικές που αποσκοπούν στον περιορισμό του ελλείμματος ανθρωπιάς» και αντλήθηκε από το δοκίμιο «Σύγχρονος Άνθρωπος» του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Το πρόγραμμα των εξετάσεων
Σήμερα, Πέμπτη στη «μάχη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων ρίχνονται οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – Ομάδα Α') οι οποίοι θα εξεταστούν επίσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Αύριο, Παρασκευή τα μαθήματα που θα εξεταστούν είναι η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και η Ιστορία, όλα τους Γενικής Παιδείας.

Η Τράπεζα Θεμάτων
Στο μεταξύ, αντιδράσεις εκδηλώνονται αναφορικά με την Τράπεζα Θεμάτων απ’ την οποία θα αντληθούν τα μισά θέματα για τις εξετάσεις της Α' Λυκείου που για πρώτη φορά θα γίνουν φέτος. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις, θα είναι μεν ενδοσχολικές, όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.», όμως ο βαθμός της τάξης θα συνυπολογιστεί, σε μικρό ποσοστό, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, άρα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σε τοπικό επίπεδο αντιδρά ήδη η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, η οποία σε χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι τα θέματα της Τράπεζας που άνοιξε από την προηγούμενη Δευτέρα έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας. Η Ένωση καλεί το Υπουργείο Παιδείας «να αποσύρει την Τράπεζα Θεμάτων και να πραγματοποιήσει τις προαγωγικές εξετάσεις με αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών».

Συνεδρίαση Επιτρ. Παιδείας
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας συνεδρίασε χθες με θέματα που αφορούν την αλλαγή του αριθμού των μαθητών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννιτών. Η Ένωση Γονέων δηλώνει ότι δεν της έχει δοθεί κανένα στοιχείο για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της πόλης, όπως πόσοι μαθητές υπάρχουν σε κάθε σχολείο, πόσοι σε κάθε τμήμα κ.λ.π. και για το λόγο αυτό επρόκειτο να ζητήσει την αναβολή της συζήτησης μέχρι να ενημερωθεί επαρκώς, για να μπορέσει με τη σειρά της να ενημερώσει και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.