Την Ήπειρο επισκέφθηκαν μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μόσχας

on .

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής…

Την Ήπειρο επισκέφθηκαν μαθητές

του Ελληνικού Σχολείου Μόσχας

Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Ευεργέτες

• Oι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Μόσχας, βρέθηκαν πρόσφατα στην Ήπειρο πραγματοποιώντας εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή μας.
Οι μαθητές ήρθαν ως φιλοξενούμενοι της Μητρόπολης Άρτας και ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Επισκέφθηκαν επίσης τα Γιάννενα, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βρέλλη, στο Πέραμα, στο Κάστρο και στο Νησί.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εκδήλωση την οποία πραγματοποίησαν οι μαθητές στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Άρτας, υπό την καθοδήγηση της Ηπειρωτικής καταγωγής Διευθύντριας του Σχολείου κ. Ναταλίας Νικολάου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Ευεργέτες, οι δε μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου απέδωσαν στην ελληνική γλώσσα ιστορικά κείμενα και τραγούδια, προκαλώντας βαθιά συγκίνηση στο κοινό της Άρτας που την παρακολούθησε.

Συνάντηση με «Ζωσιμάδες»
Κατά τη σύντομη παραμονή τους στα Γιάννινα, οι μαθητές και οι δάσκαλοι που τους συνόδευαν, συναντήθηκαν με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, απάγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στους Ηπειρώτες Ευεργέτες και τραγούδησαν Ηπειρωτικά πατριωτικά τραγούδια.
Κατά τη συνάντηση αυτή, συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης της έρευνας στα αρχεία της Μόσχας για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες (Ζωσιμάδες, Ριζάρηδες, Ζώη Καπλάνη, Γ. Χατζηκώστα κλπ.), για την οποία έχει γίνει, από καιρό σχετική προεργασία.
Σχετικό συμφωνητικό με τους Ελληνο – Ρώσους ερευνητές θα υπογραφεί στη Μόσχα από μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου «Ζωσιμάδες», κατά την επικείμενη οκταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή (στη Μόσχα και στην Πετρούπολη) που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος με συμπολίτες μας από τα Γιάννενα.