Εξετάζεται σχέδιο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων σε 48 δόσεις…

on .

Από το Υπουργείο Οικονομικών

Εξετάζεται σχέδιο για ρύθμιση

ληξιπρόθεσμων σε 48 δόσεις…

ΕΣΕΕ: Θα πρέπει να φθάσουν ακόμη και τις 100

• Μέτρα διευκόλυνσης όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (και είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα) σχεδιάζει να λάβει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας έτσι μια ανάσα σε επαγγελματίες που ασφυκτιούν οικονομικά και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις διάφορες υποχρεώσεις τους.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα συζητείται σχέδιο με ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης αυτών των χρεών, τα οποία αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο τους ίδιους τους οφειλέτες, αλλά και την πορεία των δημοσίων εσόδων.

Αύξηση δόσεων…
Σύμφωνα με όσα συζητούνται δημόσια από χθες, το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση των δόσεων από 12 σε τουλάχιστον 48. Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων και να διευκολυνθούν σε πολλές δραστηριότητες τους όπου απαιτείται φορολογική ενημερότητα.
Για να θεσπισθεί όμως η νέα διάταξη και να αυξηθούν οι δόσεις, πρέπει να συναινέσει η Τρόικα, η οποία στο παρελθόν έχει απορρίψει πολλές φορές σχετικές προτάσεις.
Όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα τους «άσσους» του πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιτυχούς ολοκλήρωσης των ΑΜΚ στις ελληνικές τράπεζες, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας, που να ικανοποιεί αφενός τους δανειστές και να καλύπτει αφετέρου τις ανάγκες της ελληνικής πλευράς.

Ανεπαρκείς οι 12!
Ως γνωστόν η ισχύουσα διάταξη για τη ρύθμιση με 12 δόσεις δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν.
Στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι (περισσότεροι από ένας στους τρεις)  είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος-Απρίλιος) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 4,323 δισ. ευρώ.
Επιστολή ΕΣΕΕ
Στο μεταξύ, ευνοϊκότερους όρους για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών στο εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί η  Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Η ΕΣΕΕ επικαλείται στην επιστολή της δημοσιεύματα στον Τύπο, που κάνουν λόγο για κυβερνητικό σχεδιασμό για νέα ρύθμιση των φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο.
Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας της νέας ρύθμισης που θα θεσμοθετηθεί, για να έχει αποτέλεσμα και συμμετοχή από πλευράς επιχειρήσεων, θα πρέπει να έχει τα εξής  χαρακτηριστικά:
*  Ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.  Όπως τονίζει, οι φημολογούμενες 48 δόσεις πλέον δεν αρκούν. Με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά, οι δόσεις για να είναι ρεαλιστικές θα πρέπει να «απλωθούν», φτάνοντας ακόμη και τις 100.
*  Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους συντελεστές προοδευτικότητας των επιβαρύνσεων και των προσαυξήσεων, γιατί η εμπειρία των προηγούμενων ρυθμίσεων έδειξε ότι καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Γνώμη της ΕΣΕΕ παραμένει ότι η ρύθμιση θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματά της εφόσον μηδενιστούν οι πρόσθετοι φόροι ή τα πρόσθετα τέλη που βεβαιώνονται με την κύρια οφειλή για όλα τα έτη.
*  Σταθερή και διαρκής ισχύς της σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Ο Βασ. Κορκίδης
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, «είναι πραγματικά μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να πείσει και να οδηγήσει την τρόικα σε “έξυπνες” λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί για τα μέτρα εκφοβισμού και φορολογικής εξόντωσης που κυριαρχούσαν έως τώρα».
Και προσθέτει ότι «όσοι μικρομεσαίοι επιβιώσαμε από την κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την υπερφορολόγηση, πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας ένα χρηστικό εργαλείο ρύθμισης των οφειλών μας που θα εξασφαλίζει και θα εγγυάται την μόνιμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».