Διαχειρίσιμο για τη συγκυβέρνηση το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

on .

Με την κυριαρχία των κυβερνητικών δυνάμεων στην Περιφέρεια

Διαχειρίσιμο για τη συγκυβέρνηση

το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

Ο Αντ. Σαμαράς σχεδιάζει ευρύτατες αλλαγές. Αναβαθμισμένος ο Ευ. Βενιζέλος

• Νέα δεδομένα δημιουργεί στο πολιτικό σκηνικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ήρθε πρώτος, δεν πέτυχε όμως τον βασικό του στόχο να προκαλέσει την πτώση της Κυβέρνησης σε υλοποίηση του συνθήματός του, «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν».  Παράλληλα το γεγονός ότι σε ένα τόσο για τον ίδιο ευνοϊκό κλίμα, δεν κατάφερε να περάσει τα ποσοστά του 2012, προκάλεσε ένα γενικό «μούδιασμα» στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επιβεβαιώνει την έλλειψη της δυναμικής εκείνης που θα τον μετέτρεπε σε κυρίαρχο των πολιτικών εξελίξεων.
Η Κυβέρνηση, παρά τα σκληρά μέτρα που έχει πάρει στα δύο χρόνια θητείας της, έδειξε να έχει αντοχές, με το συνολικό ποσοστό που πήραν Ν.Δ. και «Ελιά- ΠΑΣΟΚ», να υπερέχουν σε ψήφους. Αυτό σε συνδυασμό και με την κυριαρχία των κυβερνητικών δυνάμεων στην Περιφέρεια, καθιστούν απόλυτα διαχειρίσιμο το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο από χθες ξεκίνησε ένας «αγώνας δρόμου». Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει προεκλογικό κλίμα, οι δε κυβερνητικοί εταίροι άρχισαν το σχεδιασμό τους για βελτιωτικές κινήσεις.   Η ΝΔ  έχασε μεν σε ποσοστά,  αλλά όχι με τον σαρωτικό τρόπο που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ και  θα έθετε ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση. Κράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της και κυρίως κανένα από τα σχήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί «από τη σάρκα της» (ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, κλπ) δεν κατάφερε να επιδείξει την αξιοπιστία εκείνη που θα του επέτρεπε να γίνει υποδοχέας της κεντροδεξιάς δυσαρέσκειας.
Το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου συνεχίζει την πτωτική του τάση αλλά κατάφερε το εκλογικό ποσοστό του να είναι πάνω από τις δημοσκοπικές προβλέψεις που έθεταν  σε αμφιβολία την επιβίωσή του κι έτσι κέρδισε τις εντυπώσεις. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πλήρη εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και το γεγονός ότι βρέθηκε πάνω από «το Ποτάμι», το καθιστούν το βασικό πόλο στο εγχείρημα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αλλά και ισχυροποιεί την παρουσία του στην Κυβέρνηση.
Οι πολιτικές εξελίξεις ουσιαστικά δρομολογήθηκαν χθες. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την κήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες αναμένεται να συζητήσει στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη, ώρα 6 το απόγευμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Σαμαράς σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα συζητηθούν εκτεταμένα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε όλη την Ευρώπη με έμφαση ασφαλώς στην άνοδο των Ευρωσκεπτικιστών.
Ανασχηματισμός ενόψει
Ο ανασχηματισμός, είναι η πρώτη πρωτοβουλία που αναμένεται να πάρουν Σαμαράς και Βενιζέλος στο πλαίσιο βελτιωτικών κινήσεων που εκτιμούν ότι πρέπει να παρθούν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έχει ήδη αρχίσει την προεργασία από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και οι δημοσκοπήσεις είχαν προδιαγράψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η νέα Κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα τις Προεδρικές εκλογές του 2015 ενώ εκτιμάται ότι στο νέο σχήμα θα περιληφθούν στελέχη που στήριξαν την «Ελιά» όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και όσα στελέχη της Ν.Δ. ρίχτηκαν στη μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι είχαν ελάχιστες πιθανότητες εκλογής, όπως οι Στ. Καλαφάτης, Α. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Κουμουτσάκος.
Σημαντικές αλλαγές είναι πιθανόν να γίνουν στο Υπουργείο Οικονομικών,  καθώς επίσης και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οξεία αντιπαράθεση με Τσίπρα
Την ένταση πυροδότησε χθες ο Αλ. Τσίπρας, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στον οποίο κατέθεσε  πρόταση του για πρόωρες εκλογές, επικαλούμενος «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα το εκλογικό σώμα και τη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να μην διανοηθεί» να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, ενώ με τον ίδιο υψηλό τόνο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μην διανοηθεί» να διορίσει νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και επίτροπο στην ΕΕ, χωρίς προηγούμενη συμφωνία.
Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος «υπενθύμισε»  ότι ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει για ευρωβουλή και όχι για τη διακυβέρνηση του τόπου.
«Είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού για ερώτημα άλλο απ' αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες…» εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου.
Επίσης, ανέφερε ότι το αίτημα του κ. Τσίπρα για «ανατροπή» δεν πήρε καν τις ψήφους που είχε πάρει το κόμμα του στις εκλογές του 2012.
Ο Ευ. Βενιζέλος
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος.
«Ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
«Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας και το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή», τόνισε.
«Άρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του», πρόσθεσε.
ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ
Με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στους μεγάλους χαμένους των ευρωεκλογών, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους Έλληνες. Αυτό έχει σχέση κυρίως με τη συμπεριφορά των βουλευτών τους στην Ελληνική Βουλή, καθώς με μειωμένη την εκλογική τους δύναμη, θα πρέπει να επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους σε πολλά ζητήματα, με βασικότερο την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, όπως είναι και η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ο Μ. Κασσής
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, αναφέρει ότι οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν «πολλαπλά μηνύματα. Κανένας σήμερα δε δικαιούται ούτε να πανηγυρίζει, ούτε να θριαμβολογεί. Είναι η ώρα της σοβαρής συζήτησης για τα μηνύματα των πολιτών, τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς την Αντιπολίτευση». Τέλος προσθέτει ότι ο προοδευτικός χώρος της Κεντροαριστεράς οφείλει να επανεξετάσει συνολικά τη στάση και την πορεία του χωρίς μικρο-μεγαλισμούς, αλαζονεία και μικροκομματικά κίνητρα.