Ο νέος Αυτοδιοικητικός Χάρτης της Ηπείρου

on .

Όπως διαμορφώθηκε στις εκλογές της β’ Κυριακής

Ο νέος Αυτοδιοικητικός Χάρτης της Ηπείρου

Στους 18 Δήμους, ποιοι είναι οι νέοι Δήμαρχοι και ποιοι επανεκλέχθηκαν

• Σημαντικές αλλαγές υπέστη ο Αυτοδιοικητικός χάρτης ολόκληρης της Ηπείρου μετά τον δεύτερο και τελευταίο γύρο των εκλογών στους συνολικά 18 Δήμους της Περιφέρειας.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι απ’ τους 18 Δημάρχους που εξελέγησαν προχθές μόλις οι τέσσερις ανανεώνουν την θητεία τους στους Δήμους όπου υπηρετούσαν ήδη, ενώ οι υπόλοιποι 14 είναι νέα πρόσωπα. Όσον αφορά τις πρωτεύουσες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, στις τρεις (Γιάννενα, Άρτα, Ηγουμενίτσα) έχουμε αλλαγή… σκυτάλης, ενώ μόνο στην Πρέβεζα παραμένει ο ίδιος Δήμαρχος!
Οι τέσσερις πρωτεύουσες
• Στα Γιάννενα λοιπόν νέος Δήμαρχος εξελέγη ο Θωμάς Μπέγκας, επικρατώντας με ποσοστό 56,64% του Νίκου Γκόντα, ο οποίος έλαβε 43,36%.
• Στην Άρτα νέος Δήμαρχος αναδείχθηκε ο Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος κέρδισε την μάχη του δεύτερου γύρου, αφήνοντας πίσω του τον Παύλο Στασινό. Ο κ. Τσιρογιάννης είχε το προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή και προχθές επισφράγισε μια μεγάλη νίκη, συγκεντρώνοντας ποσοστό ψήφων που άγγιξε το 56%. Το ποσοστό του κ. Στασινού κυμαίνεται στο 44,5% περίπου.
• Νέο Δήμαρχο εξέλεξε και η Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για τον Γιάννη Λώλο, ο οποίος συγκέντρωσε το 57,07% των ψήφων, αφήνοντας πίσω του τον Θωμά Παππά με ποσοστό περίπου στο 42,93%. Ο κ. Λώλος δεν θα αναλάβει για πρώτη φορά την Δημαρχία, καθώς είχε θητεύσει παλιότερα Δήμαρχος και στον Καποδιστριακό Δήμο Μαργαριτίου. Θα διαδεχθεί τον Γιώργο Κάτσινο που δεν έβαλε υποψηφιότητα σ’ αυτές τις εκλογές.
• Την θητεία του σημερινού τους Δημάρχου Χρήστου Μπαΐλη ανανέωσαν οι πολίτες της Πρέβεζας, δίνοντάς του μάλιστα ένα πολύ καλό ποσοστό που ξεπερνά ελαφρώς το 55%. Πίσω του αφήνει τον Δημήτρη Παππά, ο οποίος συγκεντρώνει το 44,81% του συνόλου των ψήφων.
Οι Δήμαρχοι Π.Ε. Ιωαννίνων
Δύο νυν Δήμαρχοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είχαν εξασφαλίσει την επανεκλογή τους από την πρώτη Κυριακή και είναι οι μοναδικοί που θα συνεχίσουν και την επόμενη πενταετία.
Πρόκειται για τον Κώστα Καψάλη (αριστερά) στο Δήμο Πωγωνίου, ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 53,63% και το Γιάννη Σεντελέ (δεξιά) στα Βόρεια Τζουμέρκα που έλαβε στον α’ γύρο ποσοστό 88%.
• Στο Δήμο Κόνιτσας ο Ανδρέας Παπασπύρου ο οποίος ήταν πρώτος και στον α’ γύρο, κατόρθωσε προχθές να επικρατήσει με άνεση της αντιπάλου του Ελένης Παπαμιχαήλ και να εκλεγεί τελικά Δήμαρχος. Ο κ. Παπασπύρου, απόστρατος αξιωματικός, συγκέντρωσε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 59%, καταγράφοντας μεγάλη νίκη στο Δήμο Κόνιτσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε διεκδικήσει την Δημαρχία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, χωρίς όμως να τα καταφέρει.
• Μεγάλη νίκη πέτυχε, κάνοντας την ανατροπή, ο Μιχάλης Πλιάκος στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο των Ιωαννίνων, αυτόν της Ζίτσας, όπου αναδείχθηκε πανηγυρικά Δήμαρχος! Ο κ. Πλιάκος εξελέγη με ποσοστό λίγο πιο πάνω από 54%, επικρατώντας με άνεση του αντιπάλου του Βασίλη Γαρδίκου, διαδόχου του σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Ρογκότη, που είχε βγει μπροστά στον πρώτο γύρο. Στον β’ γύρο ο κ. Γαρδίκος συγκέντρωσε ποσοστό λίγο πιο πάνω από 45,5%.
• Έκπληξη είχαμε και στο Δήμο Δωδώνης, όπου ο Χρήστος Ντακαλέτσης κατόρθωσε να επικρατήσει του σημερινού Δημάρχου Κώστα Κατσανάκη ο οποίος εμφανίζονταν ως φαβορί για μια δεύτερη θητεία, έχοντας μάλιστα συγκεντρώσει ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο.  Ο κ. Ντακαλέτσης, που στο παρελθόν θήτευσε Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου, κατέγραψε ποσοστό κοντά στο 52% και κατόρθωσε να πάρει τελικά την Δημαρχία.
•Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στο Δήμο Ζαγορίου όπου ο Βασίλης Σπύρου, πρώην δήμαρχος Ανατ. Ζαγορίου, κατόρθωσε τελικά να κερδίσει τον σημερινό Δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό ψήφων λίγο μεγαλύτερο του 52,7%.
• Την ήττα από τον Κώστα Τζαφέα γνώρισε στο Δήμο Μετσόβου ο σημερινός Δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος, ο οποίος επίσης είχε κόψει πρώτος και με διαφορά το… νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών! Ο κ. Τζαφέας, πρώην Δήμαρχος Μετσόβου, επανέρχεται στο Δημαρχείο μετά από τέσσερα περίπου χρόνια, καθώς τελικά επικράτησε με ποσοστό 52,83%, έναντι 47,17% του κ. Τσομπίκου.
Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή πέτυχαν οι εξής Δήμαρχοι στις Π.Ε. Άρτας, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.
•H σημερινή Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση που «καθάρισε» με ποσοστό 51,05%.
•Στο Δήμο Πάργας ο Αντώνης Νάστας συγκεντρώνοντας το 65,54% των ψήφων.
•Ο Περικλής Μίγδος στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Άρτας με ποσοστό 59,16%.
•Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά ο σημερινός Δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης συγκεντρώνοντας το 54,77% των ψήφων.
•Ο Σπύρος Παππάς στο Δήμο Φιλιατών με ποσοστό ψήφων 50,82%.

Ο δεύτερος γύρος
• Ανατροπή έφερε η κάλπη του β’ γύρου στο Δήμο Ζηρού! Ο σημερινός Δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, που την πρώτη Κυριακή είχε κερδίσει την «κούρσα», ηττήθηκε από το Νίκο Καλαντζή, ο οποίος παρά τη διαφορά που τους χώριζε, κατόρθωσε να κάνει ένα άλμα και να βγει τελικά μπροστά! Ο κ. Καλαντζής εκλέγεται Δήμαρχος με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 57%, αφήνοντας πίσω του τον κ. Γιολδάση, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 43%.
• Στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων μεγάλος νικητής των επαναληπτικών εκλογών αναδεικνύεται ο παρολίγον δήμαρχος του 2010 Μαρίνος Γαρνέλης. Ο κ. Γαρνέλης, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ε.α., εξασφάλισε ποσοστό 52,47%, αφήνοντας πίσω του τον σημερινό Δήμαρχο Χρήστος Χασιάκο, ο οποίος συγκέντρωσε το 47,53% των ψήφων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρ. Χασιάκος ήταν πρώτος την προηγούμενη Κυριακή, όμως ο Μ. Γαρνέλης κατόρθωσε να κλείσει την «ψαλίδα» και να περάσει μπροστά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ