Οι 5 νέοι Δήμαρχοι στην Π.Ε. Ιωαννίνων

on .

Οι 5 νέοι Δήμαρχοι στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• Εκπλήξεις και ανατροπές, σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, σημάδεψαν την τελική αναμέτρηση στους πέντε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων στους οποίους η εκλογή Δημάρχων κρίθηκε χθες, όπως εξάλλου συνέβη και με το Δήμο Ιωαννιτών.
Υπενθυμίζεται ότι τη νίκη από την πρώτη Κυριακή είχαν εξασφαλίσει ο Κώστας Καψάλης στο Δήμο Πωγωνίου με ποσοστό 53,63% και ο Γιάννης Σεντελές στα Βόρεια Τζουμέρκα με 88%.
Χαρακτηριστικό των ανατροπών που έφερε η κάλπη του δεύτερου γύρου είναι το γεγονός ότι στις τέσσερις από τις πέντε αναμετρήσεις Δήμαρχος εξελέγη τελικά ο υποψήφιος που την πρώτη Κυριακή είχε κόψει το… νήμα δεύτερος, με μικρότερο ποσοστό ψήφων απ’ τον αντίπαλό του!

Η εξαίρεση
Μόνο στο Δήμο Κόνιτσας ο Ανδρέας Παπασπύρου ο οποίος ήταν πρώτος και την προηγούμενη Κυριακή, κατόρθωσε να επικρατήσει με άνεση της αντιπάλου του Ελένης Παπαμιχαήλ και να εκλεγεί τελικά χθες Δήμαρχος. Ο κ. Παπασπύρου, απόστρατος αξιωματικός, συγκέντρωσε ποσοστό λίγο μικρότερο του 59%, καταγράφοντας μεγάλη νίκη στο Δήμο Κόνιτσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε διεκδικήσει την Δημαρχία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Οι ανατροπές
• Μεγάλη νίκη πέτυχε, κάνοντας την ανατροπή, ο Μιχάλης Πλιάκος στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο των Ιωαννίνων, αυτόν της Ζίτσας, όπου αναδείχθηκε χθες πανηγυρικά Δήμαρχος! Ο κ. Πλιάκος εξελέγη με ποσοστό λίγο πιο πάνω από 54%, επικρατώντας με άνεση του αντιπάλου του Βασίλη Γαρδίκου, διαδόχου του σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Ρογκότη, που είχε βγει μπροστά στον πρώτο γύρο. Χθες ο κ. Γαρδίκος συγκέντρωσε ποσοστό λίγο πιο πάνω από 45,5%.
• Μεγάλη έκπληξη είχαμε και στο Δήμο Δωδώνης, όπου ο Χρήστος Ντακαλέτσης κατόρθωσε να επικρατήσει του σημερινού Δημάρχου Κώστα Κατσανάκη ο οποίος εμφανίζονταν ως φαβορί για μια δεύτερη θητεία, έχοντας μάλιστα συγκεντρώσει ελαφρά μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο.  Ο κ. Ντακαλέτσης, που στο παρελθόν θήτευσε Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου, κατέγραψε ποσοστό κοντά στο 52% και κατόρθωσε να πάρει τελικά την Δημαρχία.
• Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε και στο Δήμο Ζαγορίου όπου ο Βασίλης Σπύρου, πρώην δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου, κατόρθωσε τελικά να κερδίσει τον σημερινό Δήμαρχο Γαβριήλ Παπαναστασίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό ψήφων λίγο μεγαλύτερο του 53%.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Παπαναστασίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αφήσει τον δημαρχιακό «θώκο» μετά από πολλαπλές θητείες ως Δήμαρχος, στον Καποδιστριακό Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου και την τελευταία στον σημερινό Καλλικρατικό!
• Τέλος, την ήττα από τον Κώστα Τζαφέα γνώρισε στο Δήμο Μετσόβου ο σημερινός Δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος, ο οποίος επίσης είχε κόψει πρώτος και με διαφορά το… νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών! Ο κ. Τζαφέας, πρώην Δήμαρχος Μετσόβου, επανέρχεται στο Δημαρχείο μετά από τριάμισι περίπου χρόνια, καθώς χθες επικράτησε του αντιπάλου του με ποσοστό περίπου 52,83%, έναντι 47,17% του αντιπάλου του.