Ποιοι θα αναμετρηθούν αύριο στους 11 Δήμους της Ηπείρου

on .

Χωρίς σταυρό στα ψηφοδέλτια

Ποιοι θα αναμετρηθούν αύριο

στους 11 Δήμους της Ηπείρου

4Οι υποψήφιοι και τα ποσοστά που έλαβαν στον α’ γύρο

• Σκληρές μάχες προβλέπονται στους 11 Δήμους της Ηπείρου, κατά τον αυριανό β’ γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, με το ενδιαφέρον βέβαια να επικεντρώνεται στον μεγαλύτερο εξ αυτών, των Ιωαννιτών. Ως γνωστόν η Περιφέρεια Ηπείρου «καθάρισε» εύκολα από την πρώτη Κυριακή, με την επανεκλογή του Αλ. Καχριμάνη.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι ψηφοφόροι στις επαναληπτικές αυριανές εκλογές  είναι ότι στα ψηφοδέλτια δεν χρειάζεται πλέον σταυρός. Μάλιστα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του χθες ο Περιφερειάρχης «αν τοποθετηθούν σταυροί σε ψηφοδέλτια μπορεί και να τα ακυρώσει αν θέλει ο Δικαστικός Αντιπρόσωπος, καθώς θα δείχνουν κάτι άλλο, παρά ότι έχει γίνει σωστά η ψηφοφορία».
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής.  Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού φορέα όπου υπάρχουν ολοκληρωμένα τα στοιχεία τους.

Οι «μονομάχοι»
Η μάχη του δεύτερου γύρου στην Π.Ε. Ιωαννίνων θα δοθεί καταρχήν στο Δήμο Ιωαννιτών, ανάμεσα στον Ν. Γκόντα που την πρώτη Κυριακή έλαβε 35,05% και τον Θ. Μπέγκα, ο οποίος ήρθε δεύτερος με ποσοστό 33,41%.
• Στο Δήμο Μετσόβου ο σημερινός Δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος (36,39%) θα αναμετρηθεί με τον πρ. Δήμαρχο Κώστα Τζαφέα (28,66%).
• Στο Δήμο Κόνιτσας ο Ανδρέας Παπασπύρου με ποσοστό 47,86% στον α’ γύρο θα αντιμετωπίσει την Ελένη Παπαμιχαήλ, η οποία έλαβε την περασμένη Κυριακή το 21,63% των ψήφων.
• Στο Δήμο Ζαγορίου ο σημερινός Δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου με ποσοστό 35,24% θα αντιμετωπίσει τον Βασίλη Σπύρου, ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο με 29,26%.
• Στο Δήμο Ζίτσας αύριο θα αναμετρηθούν ο Βασίλης Γαρδίκος (32,18%) και ο  Μιχάλης Πλιάκος (28,67%).
• Στο Δήμο Δωδώνης σκληρή αναμένεται η μάχη του δεύτερου γύρου για τον σημερινό Δήμαρχο Κώστα Κατσανάκη (48,72%) και τον Χρήστο Ντακαλέτση (48,39%).

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Αύριο θα κριθεί η δημαρχία όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά και στις υπόλοιπες τρεις πρωτεύουσες Νομών της Ηπείρου και σε δυο ακόμη Δήμους.
• Στον Δήμο Άρτας αντιμέτωποι θα βρεθούν αύριο ο Χρήστος Τσιρογιάννης (στηριζόμενος από τη Ν.Δ.) που την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε 32,57% και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Παύλος Στασινός που έλαβε στον α’ γύρο 23,23%.
• Στον Δήμο Πρέβεζας το νήμα έκοψε πρώτος την περασμένη Κυριακή ο ανεξάρτητος Χρήστος Μπαΐλης με ποσοστό 37,07% και δεύτερος ήρθε ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Τάκης Παππάς με 17,14%.
• Στον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο Ιωάννης Λώλος, υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. πέρασε στον αυριανό δεύτερο γύρο με ποσοστό 38,12% και ο ανεξάρτητος Θωμάς Παππάς με 22,82%.
• Στο Δήμο Ζηρού, θα δοθεί αύριο μάχη για την δημαρχία μεταξύ του Δημ. Γιολδάση που την πρώτη Κυριακή συγκέντρωσε 47,05% και του Νικ. Καλαντζή που έλαβε 38,96%.
• Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο Χρ. Χασιάκος με ποσοστό 28,04% θα αναμετρηθεί με τον Μαρ. Γαρνέλη, ο οποίος πέρασε στο β’ γύρο με 21,35%.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου είναι έτοιμες για την αυριανή εκλογική διαδικασία, ενώ ο Αλ. Καχριμάνης απηύθυνε χθες έκκληση προς τους Δικαστικούς αντιπροσώπους και προς όσους εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή.
Ως προς τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν στην έκδοση των αποτελεσμάτων στις εκλογές για Περιφέρεια και Δήμους κατά την πρώτη Κυριακή, ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι αυτά οφείλονται «αποκλειστικά σε ελάχιστους δικαστικούς αντιπροσώπους που δεν ήταν συνεπείς στην υποχρέωση έγκαιρης παράδοσης των αποτελεσμάτων». Επίσης, πρόσθεσε ότι  προκειμένου να εξαχθούν τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας, η Περιφέρεια συνέδραμε με προσωπικό και με λογισμικό σύστημα  τα Πρωτοδικεία των Περιφερειακών Ενοτήτων.  
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις επαναληπτικές εκλογές στους Δήμους ο Αλ. Καχριμάνης  δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όποιοι εκλεγούν στους Δήμους της Ηπείρου θα είναι συνεργάτες μας….».