Απαιτείται συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ηπείρου…

on .

ΓΡΗΓ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ (υποψ. ευρωβουλευτής Ν.Δ.):

Απαιτείται συγκροτημένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ηπείρου…

Μιλάει στον «Π.Λ.» για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα

μας και τονίζει ότι οι πολίτες θα πουν όχι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

• «Η ανάπτυξη έρχεται μονάχα μέσα από συγκροτημένο και μετρήσιμο σχέδιο, συνδυάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, την κλίση της κοινωνίας και τη συγκυρία της εποχής», τονίζει ο υποψ. ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ερωτηθείς απ’ τον Π.Λ.» για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε φτωχές περιφέρειες της Ε.Ε., όπως αυτή της Ηπείρου που είναι «πρωταθλήτρια» στη φτώχεια.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επόμενη πενταετία θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα που προσδοκά στη στήριξη της Ευρώπης μέσω προγραμμάτων, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών θα φτάσει την Κυριακή στην κάλπη και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία.

Η συνέντευξη
• Κύριε Ζαφειρόπουλε, από την Αυτοδιοίκηση «βλέπετε» Ευρωβουλή. Κάνετε ένα μεγάλο βήμα στην πολιτική σταδιοδρομία σας. Ανησυχείτε καθόλου;
- Όχι, σε καμία περίπτωση. Η διαδρομή μου στα κοινά, στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υπήρξε ποτέ εύκολη ή αυτονόητη υπόθεση. Σε νεαρή ηλικία εξελέγην δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, αφού αγωνίστηκα και κατάφερα να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, ώστε να με εκλέγουν σε δύο εκλογικές διαδικασίες πρώτο σε σταυρούς από όλους τους συνδυασμούς. Επίσης, με τίμησαν με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους δίνοντάς μου την εντολή να υπηρετήσω την πόλη μου από το αξίωμα του δημάρχου για δύο συνεχόμενες θητείες.  
Δεν πορεύτηκα ποτέ στα σίγουρα. Άλλωστε, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στην πολιτική αγωνίζεσαι με την αβεβαιότητα του αποτελέσματος, αλλά με την βεβαιότητα και την πίστη στο σκοπό που υπηρετείς.

• Ωστόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρόκειται να δοκιμαστείτε είναι αβέβαιο, αφού η εκλογή των εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή θα γίνει απευθείας από την κοινωνία.
- Η απευθείας εκλογή ευρωβουλευτή από τους πολίτες, μια τομή την οποία πιστώνεται ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή μας, εγκαινιάζει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο, που φέρνει ακόμη πιο κοντά την πραγματική δημοκρατία και παρακινεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά, αντί να απέχουν ή απλά να αδιαφορούν. Ταυτόχρονα, έχουμε την δυνατότητα, αν και εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για υποχρέωσή μας, να φτάσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από σπίτι σε σπίτι. Να ακούσουμε και να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και τις αγωνίες, να σφίξουμε το χέρι με την αυτοπεποίθηση της ελπίδας ως ρεαλισμό και όχι ως άπιαστο όνειρο.

• Εάν θέλαμε με δύο λόγια, έτσι απλά, να δώσουμε το μήνυμα αυτών των εκλογών, ποιο θα ήταν;
- Στις 25 Μαΐου οι Έλληνες πολίτες θα πουν όχι στην πολιτική της επιπολαιότητας και του πολιτικού τζογαρίσματος. Οι Έλληνες πολίτες θα πουν ναι στην πολιτική της υπευθυνότητας, της Ευρωπαϊκής πορείας και της σταθερότητας.

• Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλει η Ελλάδα στους Ευρωπαίους ετέρους της σε αυτές τις εκλογές;
- Το μήνυμα είναι ένα. Η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση και διεκδικεί ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία και ηχηρό λόγο στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δική μου υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ένα ψηφοδέλτιο με πολύ άξιες και άξιους συνυποψήφιους.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη του τόπου μας. Η παράταξη που πήρε διαχρονικά τις μεγάλες εθνικές πρωτοβουλίες, και συνέδεσε τη διαδρομή της πατρίδας μας με την κοινή διαδρομή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών.
Σήμερα, καλούμαστε και πάλι να δώσουμε νικηφόρα μια τέτοια σημαντική μάχη, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και με στόχο την διατήρηση της σταθερής πορείας της χώρας μας και της Ευρώπης προς ένα καλύτερο μέλλον.

• Γιατί την ερχόμενη Κυριακή οι πολίτες να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία;
- Για μένα το πρωτεύον είναι να παρακινηθεί η ελληνική κοινωνία να φτάσει στην κάλπη και να τοποθετηθεί για το μέλλον της.
Και το λέω αυτό διότι αισθάνομαι ότι τα τελευταία χρόνια μια σιωπηλή πλειοψηφία μετριοπαθών ανθρώπων, απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και το εθνικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγηθήκαμε, με δραματικές συνέπειες για την επιδείνωση της καθημερινότητάς τους, επέλεξαν να μείνουν μακριά. Να απέχουν.
Η στάση αυτή είναι κατανοητή. Δεν βοηθάει όμως ούτε τους ίδιους, ούτε συνολικά την κοινή βούληση να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Στη δική τους αποχή και απάθεια ποντάρουν τα άκρα, οι ακραίοι και οι θιασώτες του λαϊκισμού και των ακροτήτων, για να βρουν ωφέλιμο χώρο στον δημόσιο βίο, και ταυτόχρονα ρόλο για τον εαυτό τους.
Σε αυτή την αποχή, βέβαια, ποντάρουν και αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν τα στραβά του παρελθόντος. Αδιαφορώντας φυσικά για την Ελλάδα, τη διαφύλαξη των κεκτημένων και το μέλλον του τόπου.
Από τη στιγμή που αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία θα φτάσει στην κάλπη, πιστεύω ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία. Πολλές φορές, κλήθηκε να διορθώσει δεινά που κόμισε στην Ελλάδα ο λαϊκισμός, τον οποίο εξέφραζαν διαχρονικά εκείνοι οι οποίοι αναλαμβανόντουσαν το κράτος ως κομματικό λάφυρο και η πλειονότητα των οποίων σήμερα έχει βρει πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, λοιπόν, αυτής της χώρας, προς απογοήτευση κάποιων, δεν έχουν ασθενή μνήμη.

• Και γιατί θα πρέπει κάποιος να επιλέξει τον Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο και να τον στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο;
- Η γνώση που μου έχει προσφέρει η 20ετής παρουσία μου στην αυτοδιοίκηση και η εμπειρία από την συμμετοχή μου επί επτά έτη στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώ ότι αποτελούν θετικές προϋποθέσεις προκειμένου οι πολίτες αυτής της χώρας να αξιολογήσουν θετικά την παρουσία μου και να υποστηρίξουν την συμμετοχή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επόμενη περίοδο.
Γι’ αυτούς τους λόγους είναι λογικό να διεκδικώ να εκφράσω και εγώ τη δυναμική κοινωνία των ενεργών πολιτών, που κατανοεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ισχυρή, ηχηρή και αξιόπιστη φωνή στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

• Να μιλήσουμε και για την δική μας περιοχή. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι η φτωχότερη στην Ε.Ε.;
- Η Ήπειρος έχει αρνητικά ρεκόρ στους αριθμούς, διαθέτει ωστόσο ένα ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά πλεονεκτήματα, ο πλούτος των οποίων συνιστά εχέγγυο για ένα μέλλον που δεν θα έχει σχέση με το σημερινό, γκρίζο παρόν.
Νομίζω ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στον Αλέκο Καχριμάνη για την Περιφέρεια Ηπείρου, δείχνει πως οι πολίτες αυτής της περήφανης και ιστορικά φορτισμένης περιοχής της πατρίδας μας, εμπιστεύονται τον οδικό χάρτη που παρουσίασε για δράσεις και πρωτοβουλίες ανάπτυξης.
Η εμπειρία μου ως Δήμαρχος, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με οπλίζει με την αυτοπεποίθηση αλλά και την ειλικρίνεια να σας πω το εξής:
Η ανάπτυξη έρχεται μονάχα μέσα από συγκροτημένο και μετρήσιμο σχέδιο, συνδυάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, την κλίση της κοινωνίας και τη συγκυρία της εποχής.
Η επόμενη πενταετία θα είναι κρίσιμη. Η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση, ξαναστέκεται στα πόδια της και ανακτά την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων και των αγορών, μπορεί να προσδοκά στη στήριξη μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Δική μας δουλειά είναι να προτείνουμε καινοτόμες δράσεις, και να πιέσουμε ώστε οι σχετικές ενισχύσεις να φτάσουν νωρίς και χωρίς χρονοτριβή.

• Ποιά η άποψή σας για τη λαθρομετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων, που αποτελούν καίριο πρόβλημα για την περιοχή μας;
- Όσοι δεν ζούμε, όπως εσείς, σε μέρη όπου πράγματι φυλάει κάποιος «Θερμοπύλες», δεν έχουμε την πρωτογενή εμπειρία, και εκ των πραγμάτων ό, τι κι αν πούμε δεν θα ικανοποιεί μια κοινωνία σαν και αυτή της Ηπείρου, που βιώνει το πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η λύση πρέπει να είναι σύγχρονη με τη διεθνή εμπειρία, να στηρίζεται στη διεθνή συνεργασία, και να σέβεται τα δικαιώματα κάθε πολίτη, που πολλές φορές διεκδικεί απλώς μια καλύτερη ζωή.

Το βιογραφικό του

O Γρηγόρης Επαμ. Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1967 και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Είναι το τέταρτο παιδί του δικηγόρου, τέως προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και βουλευτή της Ν.Δ. Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου.
Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 2007, είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕτΠ).
Είναι μέλος του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) της ΕτΠ. Επίσης, διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων ELISAN και είναι μέλος της Ευρω-Μεσογειακής διάσκεψης Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (ARLEM) ως εκπρόσωπος του EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα). Έχει καταθέσει και έχει συνυπογράψει δεκάδες τροπολογίες υποστηρίζοντας αιτήματα της αυτοδιοίκησης και θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.