Δάνεια σε μικρομεσαίουςαπό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

on .

Μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου…

Δάνεια σε μικρομεσαίουςαπό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Με επιτόκια χαμηλότερα από 1% έως και 3%!

.• Επιχειρηματικά δάνεια, με ευνοϊκούς όρους, μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, θα μπορούν να λαμβάνουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που αναμένεται να δώσει μια τονωτική ένεση ρευστότητας στην αγορά και τους επαγγελματίες που σήμερα πλήττονται από την ύφεση.
Το χρονοδιάγραμμα και τους όρους λειτουργίας του ταμείου χρηματοδότησης παρουσίασαν χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και ο Διευθύνων  Σύμβουλος  της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) Ούλριχ Σρέντερ.
Όπως αναφέρθηκε το αρχικό κεφάλαιο του υποταμείου διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ, με ισόποση και ισότιμη συνεισφορά Ελλάδας – Γερμανίας. Ωστόσο, με την ανακύκλωση των κεφαλαίων οι συνολικές χρηματοδοτήσεις που θα δοθούν σε ΜμΕ την επόμενη επταετία (όση θα είναι η διάρκεια του δανείου του IfG προς τις ελληνικές τράπεζες) μπορούν να φθάσουν έως και σε 700 εκατ. ευρώ.

Με χαμηλά επιτόκια
O Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η χρηματοδότηση του ταμείου θα δίνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια θα είναι μακροπρόθεσμα, ευέλικτα, με μέγιστη διάρκεια 7 ετών και με επιτόκια χαμηλότερα από 1% έως και 3% από τα ισχύοντα στην αγορά.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ταμείου τονίσθηκε πως τον Ιούνιο θα επιλέγουν οι τράπεζες που θα δανειοδοτηθούν με 7ετή δάνεια από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν τα δάνεια προς τις τράπεζες και το Σεπτέμβριο θα συνομολογηθούν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τον Δεκέμβριο έως τα μέσα του 2015 αναμένεται η απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Το νέο ταμείο θα διευκολύνει την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης δανείων. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου θα γίνεται στην λήξη, ήτοι στην διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τους τόκους.