Η ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου θ’ ανοίξει τις πύλες της στο κοινό

on .

Ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος

Η ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου θ’ ανοίξει τις πύλες της στο κοινό

Σε εξέλιξη εργασίες προστασίας και ανάδειξής της

• Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που αφορά την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της ακρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να παραδοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Το έργο, προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες στο εσωτερικό της ακρόπολης, με στόχο να μετατραπεί σε οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο αρχαιολογικός χώρος θα αποδοθεί στο κοινό. Ο χώρος αυτός μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμος ως χώρος αναψυχής και περιπάτου.
Σημειώνεται ότι οι πρώτες εργασίες ανάδειξης του ευρύτερου χώρου, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2005 και αφορούσαν την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου της ακρόπολης, εξωτερικά της οχύρωσης, την κατασκευή χώρου στάθμευσης, λιθόστρωτου πεζόδρομου περιπάτου και πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο, κατασκευή υπόγειου δικτύου ηλεκτροδότησης – υδροδότησης έως το κτίριο εξυπηρέτησης του κοινού στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου κ.λπ.

Ιστορία και αρχαιολογία
Η ακρόπολη Μεγάλου Γαρδικίου βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος Καστρί, στο βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων. Η θέση της Ακρόπολης είναι στρατηγική καθώς ήλεγχε την είσοδο στην πεδιάδα των Ιωαννίνων από βορρά και δυτικά, ενώ συγχρόνως επόπτευε το κεντρικό τμήμα της.
Πρόκειται για τα κατάλοιπα αρχαίας πόλης με ισχυρή οχύρωση, η οποία πιθανώς αποτελούσε διοικητικό κέντρο ενός από τα μολοσσικά έθνη που κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την άποψη των μελετητών, ταυτίζεται με την αρχαία Πασσαρώνα, έδρα του βασιλικού οίκου των Μολοσσών και συνδέεται με τον περίπτερο ιωνικό ναό που βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα βορειότερα, στην πεδιάδα του Ροδοτοπίου και έχει αποδοθεί στη λατρεία του Αρείου Διός.
Η ίδρυση της ακρόπολης, τοποθετείται στο α’ μισό του 3ου αι. π.Χ. και πιθανώς συνδέεται με τον βασιλέα Πύρρο. Ιδιαίτερα αναπτύχθηκε, ωστόσο, προς το τέλος του ίδιου αιώνα, όταν η Ήπειρος ήταν διοικητικά οργανωμένη στο Κοινό των Ηπειρωτών (232/31-168 π.Χ.). Μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση ο οικισμός εξακολουθούσε να κατοικείται, γνωρίζοντας μια νέα περίοδο ακμής την εποχή του Οκταβιανού Αυγούστου.

Έκταση 100 στρεμμάτων
Ο οικισμός καταλαμβάνει έκταση 100 περίπου στρεμμάτων και διατηρεί το τείχος του, πολυγωνικής τοιχοποιΐας, σχεδόν σε ολόκληρη την περιφέρειά του, καθώς και τμήματα αρχαίων οικοδομημάτων στο εσωτερικό του. Η ακρόπολη χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων και στρατωνισμών από τους Τούρκους, την εποχή των βαλκανικών πολέμων.