Πήραν «φωτιά» τα κομπιουτεράκια για τις επαναληπτικές εκλογές!

on .

Σε αναζήτηση συμμάχων οι μονoμάχοι στους Δήμους

Πήραν «φωτιά» τα κομπιουτεράκια για τις επαναληπτικές εκλογές!

Πού υπερτερεί ο Ν. Γκόντας, ποιά τα εμπόδια για τον Θ. Μπέγκα

• Τα κομπιουτεράκια έβαλαν κάτω από χθες το πρωί οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, στους Δήμους που οδηγούνται σε επαναληπτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Στόχος τους, να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους ψήφους από ψηφοφόρους άλλων παρατάξεων, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα στη μάχη του β’ γύρου.
Όπως και σε όλη την κανονική  προεκλογική περίοδο, έτσι και στην ενδιάμεση που ήδη ξεκίνησε με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αναμέτρηση στο Δήμο Ιωαννιτών, που είναι και ο μεγαλύτερος της Ηπείρου.
Όπως αναμενόταν ο Νίκος Γκόντας έκοψε πρώτος το «νήμα» με ποσοστό 34,96% με τον Θωμά Μπέγκα να ακολουθεί με 33,25%, αφήνοντας στην 3η θέση τον Λάζαρο Νάτση, που τις τελευταίες ημέρες έχασε σημαντικό έδαφος και περιορίστηκε τελικά σε 14,83%.
Το  ποσοστό  που συγκέντρωσε τελικά η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, αποτελεί και το σημείο αναφοράς για την ερχόμενη Κυριακή, καθώς  πολλοί εκτιμούν ότι μέσω αυτού εξάντλησε κάθε δυνατότητα άντλησης ψήφων από ακροδεξιά, κεντροδεξιά, κεντροαριστερά αλλά και το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οργανωτικός «πυρετός»
Στο επιτελείο του Ν. Γκόντα, από χθες βράδυ ξεκίνησε οργανωτικός «πυρετός» και ανακατανομή χώρων δράσης ανάμεσα στους υποψήφιους συμβούλους.   
Το πρώτο ζητούμενο είναι  η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση την Κυριακή στις κάλπες, καθώς έχουν ήδη διαπιστωθεί πολλά περιστατικά φίλων της παράταξης που προχθές δεν προσήλθαν να ψηφίσουν θεωρώντας σίγουρη την επαναληπτική εκλογή.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι τα ανοίγματα – σε προσωπικό επίπεδο- προς δημότες που στον πρώτο γύρο ψήφισαν άλλες παρατάξεις, αλλά θεωρούνται ότι βρίσκονται κοντά στις θέσεις, στο σχέδιο, αλλά και στο όραμα που διαθέτει η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» για το μέλλον του Δήμου.

Οι δυσκολίες για Θ. Μπέγκα
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις από το στρατόπεδό του, κάνουν λόγο για σημαντικές δυσκολίες που έχουν προκύψει, τη στιγμή μάλιστα που μπαίνουν και νέα ζητήματα στην προεκλογική «ατζέντα».
Οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ), ΔΡΑΣΥ και Αριστερή Παρέμβαση, που έχουν συμπαγή εκλογική βάση, θεωρείται απίθανο να στηρίξουν Μπέγκα, ειδικά μετά τη συνεργασία που είχε με τον Παντελή Κολόκα και ορισμένους συνεργάτες του, που έχουν καταγγελθεί για ακροδεξιές συμπεριφορές. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι τρεις αυτές παρατάξεις, να καλέσουν σε αποχή τους ψηφοφόρους τους από τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών.

Όχι από Μπαρτζώκα- ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Άρης Μπαρτζώκας, όπως ήδη έχει δηλώσει δεν πρόκειται να δώσει καμία κατεύθυνση στους ψηφοφόρους της παράταξής του (ένα κάθε άλλο ευκαταφρόνητο 8,25% του εκλογικού σώματος),  που στη μεγάλη του πλειοψηφία εκτιμάται ότι προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, οπότε απομένει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ήδη αρνητικές καθώς με χθεσινή της ανακοίνωση (απόσπασμα δημοσιεύεται στη σελίδα 2),  η παράταξη «Γιάννενα – Πολίτες για την Ανατροπή»,  αφήνει σαφείς αιχμές για την τακτική της παράταξης της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, υπογραμμίζοντας ότι ο επικεφαλής της Λ. Νάτσης και οι άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι «θα παλέψουν για να ανατραπούν οι δοκιμασμένες και αποτυχημένες πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το ποια από τις δύο πρώτες παρατάξεις που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο θα είναι η νέα δημοτική αρχή!». Πιο ξεκάθαρο μήνυμα δεν θα μπορούσε να σταλεί.

Τον «κυνηγά» το παρελθόν
Η στάση αυτή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαπερνά το σύνολο των στελεχών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του- τουλάχιστον εκείνων που δημοσιοποιούν τις θέσεις τους- έχει να κάνει και με τη στάση που τήρησε ο Θ. Μπέγκας και το επιτελείο του, ακόμη και την περίοδο που διεκδικούσε την ηγεσία της παράταξης από τον Φ. Φίλιο. έραν του ότι είχε επιχειρήσει ανοίγματα προς το ΣΥΡΙΖΑ- που με την πάροδο του χρόνου – θεωρούνται πλέον ότι ήταν απόπειρα διεμβολισμού της παράταξης, στις τάξεις της υπάρχουν σήμερα στελέχη τα οποία αποχώρησαν από την παράταξη Φ. Φίλιου, αρνούμενοι τη συνεργασία με το Θ. Μπέγκα, οπότε είναι απίθανο πλέον τώρα να αποδεχτούν κάτι τέτοιο «από την πίσω πόρτα» και μάλιστα μένοντας οι ίδιοι εκτός πρωταγωνιστικού ρόλου.

Τα περί  Π. Κολόκα
Τις τελευταίες ώρες και ενόσω δημοσιοποιούνται οι σταυροί προτίμησης των υποψηφίων εντείνονται και οι εσωπαραταξιακές «πίκρες» με επίκεντρο την πριμοδότηση- από ότι φαίνεται του Παντελή Κολόκα- κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι, ούτε στελέχη και υποψήφιοι που έχουν εξ αρχής ταχθεί στο πλευρό του Θ. Μπέγκα, ούτε πολύ περισσότερο μέλη της «ομάδας» Κολόκα, που έχουν μείνει πολύ πίσω σε σταυρούς και εξαπολύουν μύδρους κατά του πρώην επικεφαλής τους, ότι φρόντισε μόνον για τον εαυτό του.

Οι διαφορές των παρατάξεων
Οι δημότες των Ιωαννίνων, στο πενθήμερο που μεσολαβεί μέχρι την Κυριακή, έχουν ασφαλώς όλο το χρόνο να κρίνουν το χαρακτήρα, την αξιοπιστία, αλλά και τις δυνατότητες που έχει η κάθε παράταξη για να προωθήσει δράσεις και να σχεδιάσει ένα καλύτερο μέλλον για το Δήμο Ιωαννιτών και ιδίως για τις εγκαταλειμμένες στην πλειονότητά τους τοπικές κοινότητες.
Στην τελική ευθεία οι δύο παρατάξεις, και σε επίπεδο εικόνας, μπαίνουν με διαφορετικές προϋποθέσεις: Ο Νίκος Γκόντας ηγείται μιας συμπαγούς παράταξης, που για πολλά χρόνια είναι παρούσα στα δρώμενα του Δήμου, ο δε Θ. Μπέγκας, ενός σχήματος που συγκροτείται από ευκαιριακές συμμαχίες, που ηλίου φαεινότερου είναι ότι έχει αυτοσκοπό την κατάληψη της Δημοτικής Αρχής.
Η κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής είναι δεδομένη και αυτό το λαμβάνουν υπόψη οι δημότες όποια παράταξη και αν ψήφισαν προχθές, όποια και αν είναι τα πολιτικά τους πιστεύω.
Τα προβλήματα υπάρχουν και αυτά θα πρέπει να λυθούν από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες Δημοτικές Αρχές.