Παρεμβάσεις με κύριο στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

on .

Για να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών…

Παρεμβάσεις με κύριο στόχο την

καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

Μέσω Taxisnet η διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων

• Με κύριο στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την μείωση της ταλαιπωρίας για τους πολίτες, δρομολογούνται διάφορες παρεμβάσεις είτε από την Γεν. Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο εξάλλου έχει βάλει στις πρώτες προτεραιότητές του την μείωση των διοικητικών βαρών.
Χθες μάλιστα ανώτατα στελέχη του ΟΟΣΑ, παρουσία του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, παρουσίασαν τη μελέτη που συνέταξε ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης μελέτης είναι η μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας, η βελτίωση της διοικητικής, επιχειρησιακής και θεσμικής ικανότητας της διοίκησης, η μείωση και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανάπτυξη και ως εκ τούτου αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% (3- 6 δισ. ευρώ) έως το 2025.

Διάφορες παρεμβάσεις…
Εκτός όλων των άλλων, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την μείωση των διοικητικών βαρών έχουν να κάνουν με την ενίσχυση και αναβάθμιση ΚΕΠ, τα οποία από τις αρχές Μαρτίου προσφέρουν μια σειρά νέων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης έχει πια δυνατότητα να ζητά και να λαμβάνει από το ΚΕΠ της γειτονιάς του: Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ, Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ, Πιστοποιητικά Δημοτολογίου:
(Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, Βεβαίωση γέννησης, Βεβαίωση ιθαγένειας, Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης ειδικά για τον ΟΓΑ), Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ.
Ακόμη καταργείται η υποχρέωση επικυρώσεων αντιγράφων εγγράφων του δημοσίου τομέα, και από 1η Ιουλίου η υποχρέωση δημοσίευσης πράξεων εταιριών σε ΦΕΚ.

Μέσω Taxisnet
Μέσω του Taxisnet θα μπορούν οι φορολογούμενοι να διεκπεραιώνουν υποχρεώσεις οι οποίες, μέχρι σήμερα, γίνονταν με «επίσκεψη» στο τμήμα μητρώου του Taxis. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι μόνο ο ενδιαφερόμενος να είναι πιστοποιημένος χρήστης.
Τις λεπτομέρειες για τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, καθορίζει απόφαση που υπέγραψε ο Γ.Γ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.  Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης τα φυσικά πρόσωπα που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisNet, μπορούν να προβούν στη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους, των στοιχείων του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας καθώς και των προσωπικών στοιχείων που αναγράφονται σε  αυτό, μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία του εντύπου Μ1 «Απόδοσης Α.Φ.Μ./Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περίπτωση που η κατοικία του φορολογούμενου, χρησιμοποιείται ως επαγγελματική έδρα, με τη διαδικασία αυτή, μεταβάλλεται μόνο η διεύθυνση κατοικίας του.
Όσοι φορολογούμενοι, δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TaxisΝet και επιθυμούν να μεταβάλουν τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία, θα πρέπει προηγουμένως να εγγραφούν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TaxisΝet.