Με ποιόν ο Νίκος Γκόντας θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο;

on .

Θωμάς Μπέγκας και  Λάζαρος Νάτσης μάχονται  για τη β’ θέση

Με ποιόν ο Νίκος  Γκόντας θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο;

Στην Περιφέρεια Ηπείρου παίζει… μονότερμα ο Αλεξ. Καχριμάνης

• Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της Κυριακής και στα επιτελεία των παρατάξεων σε Περιφέρεια και Δήμους, άρχισαν πλέον να κάνουν τον πρώτο απολογισμό της προεκλογικής τους εκστρατείας και να εξετάζουν τρόπους κάλυψης κενών και παραλείψεων που εντοπίστηκαν ή και ακόμη αλλαγή στροφής σε ζητήματα με τα οποία ήλθαν αντιμέτωποι με μεγάλες ομάδες πολιτών.
Λίγα 24ωρα πριν   ανοίξουν οι κάλπες και εκείνα στα οποία καταλήγουν όλες οι εκτιμήσεις, είναι ότι στη μεν Περιφέρεια ο Αλέκος Καχριμάνης, παίζει… μονότερμα, αφού οι άλλες υποψηφιότητες δεν μπορούν να ανακόψουν την πορεία του, ενώ στο Δήμο Ιωαννιτών προεξοφλείται νίκη του Νίκου Γκόντας (που μέρα με την ημέρα αυξάνει τη δυναμική του), χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ποιόν, ανάμεσα στους Θ. Μπέγκα και Λ. Νάτση (που δίνουν σκληρή μάχη μεταξύ τους), θα αντιμετωπίσει στο β’ γύρο.

Αγώνας για τους «αδιάφορους»
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η προσπάθεια που κάνουν παρατάξεις και υποψήφιοι, να πείσουν τους «αδιάφορους» να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή. Η συμμετοχή, ειδικά των «φίλιων» δυνάμεων και υποστηρικτών, θεωρείται ένας καθοριστικός παράγοντας για τις παρατάξεις εκείνες που εκτιμάται ότι θα δώσουν οριακή μάχη για την είσοδο στο β’ γύρο, απασχολεί όμως το σύνολο των παρατάξεων καθώς αυτή θα κρίνει και τη συνολική τους απήχηση στο εκλογικό σώμα.
Σε περιπτώσεις μάλιστα που η εκλογή μπορεί να κριθεί από την πρώτη Κυριακή, υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις παρατάξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή στα εκλογικά τμήματα και των αποδήμων. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Μαΐου, με δύο ουσιαστικές διαφορές: Η πρώτη έχει να κάνει με την αναμενόμενη αύξηση της συμμετοχής κόσμου, λόγω και της παράλληλης διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και του έντονου πολιτικού χρώματος που δόθηκε σε αυτές. Η δεύτερη με το γεγονός ότι οι αναμετρήσεις στην Περιφέρεια (αν χρειαστεί) και στους Δήμους (σε όσους χρειαστεί) θα γίνει μεταξύ δύο παρατάξεων, κάτι που εκ των πραγμάτων προσδίδει διαφορετική τακτική στην προσέλευση των ψηφοφόρων.
Μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται στα αστικά κέντρα και ειδικότερα στην πόλη   και τις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Ιωαννιτών. Σε αντίθεση, τα ποσοστά αποχής αναμένεται να είναι υψηλότερα στα χωριά των άλλων Καλλικρατικών Δήμων.

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται ουσιαστικά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και το τριήμερο που μεσολαβεί η κίνηση παρατάξεων και υποψηφίων στρέφεται κυρίως στις κεντρικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Και το τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκαν οι περιοδείες και οι ομιλίες. Αναλυτικά:
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
•  Με επισκέψεις σε Πέραμα, Περίβλεπτο, Κρανούλα, Κρύα και στο συνοικισμό της Αγίας Μαρίνας, ολοκλήρωσε την επικοινωνία του με τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων ο υπ. Δήμαρχος Νίκος Γκόντας. Σε ομιλία του στο Πέραμα και απαντώντας στους κατοίκους που έκαναν λόγο για πλήρη εγκατάλειψή τους από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ανακοίνωσε ότι η παράταξή του έχει σε προτεραιότητα την περιοχή, τονίζοντας τη σημασία που έχει η σύνδεσή της με την Εγνατία Οδό. Χθες ο κ. Γκόντας επισκέφτηκε τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ.
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Άρης Μπαρτζώκας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου εκτός των άλλων είχε συνάντηση με τον Πρύτανη Τρ. Αλμπάνη. Χθες μέλη της παράταξης, σε μια συμβολική τους κίνηση φύτεψαν λουλούδια σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης που είχαν λακκούβες.
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάζαρος Νάτσης, επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, όπου δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την υλοποίηση των έργων που εντάχθηκαν στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Επίσης επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο,  το οποίο όπως είπε λειτουργεί σε μη κατάλληλο κτίριο. Χθες το μεσημέρι ο υπ. δήμαρχος είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ιωαννιτών.
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας συναντήθηκε χθες με το Δ. Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων, με το οποίο, όπως ανακοίνωσε,  υπήρξε ταύτιση απόψεων. Επίσης επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ, όπου ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο Γιάννη Παπαχρήστο για τις δράσεις του, ενώ συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία με το Δήμο. Σήμερα ο Θ. Μπέγκας το πρωί θα επισκεφθεί υπηρεσίες του Δήμου, την αγορά της πόλης και στη συνέχεια τη ΣΧΕΔΙΑ. Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει στην Ανατολή, μπροστά από το μνημείο «Γενοκτονίας των Ποντίων».
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Πατσούρας, στην ομιλία του κατά την προεκλογική συγκέντρωση της «Αριστερής Παρέμβασης», άσκησε κριτική κατά των υπολοίπων παρατάξεων, υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα υπερψήφισης της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.
• Το ψηφοδέλτιό της για το Δήμο Ιωαννιτών παρουσίασε χθες η ΔΡΑΣΥ, η οποία έχει ως υποψήφιο Δήμαρχο τον Στέφανο Σκοπούλη.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
• Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιόδευσε σε χωριά του κάμπου της Άρτας, στα οποία συζήτησε με αγρότες και αλιείς τα προβλήματά τους, αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχει το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επεσήμανε τα οφέλη που θα έχει ο Αμβρακικός από την ολοκλήρωση των έργων για βιολογικούς καθαρισμούς. Σήμερα ο κ. Καχριμάνης θα επισκεφθεί την Ηγουμενίτσα, τη Σαγιάδα, το Μαυρούδι, τον Παραπόταμο κ.α.
• Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση Όλυ Τσουμάνη, μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Γιώργο Πρέντζα επισκέφθηκαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
• Συνάντηση με το Μητροπολίτη Άρτας κ. Ιγνάτιο είχε η υποψήφια Περιφερειάρχης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία στη συνέχεια επισκέφθηκε τα γραφεία του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Άρτας. Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Β. Τσίκαρης, επισκέφτηκε χωριά του πρώην Δήμου Δωδώνης και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ.
• Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, με τη «Συμμαχία Ηπειρωτών», Γιώργος Ζάψας πραγματοποίησε τη Δευτέρα,  ανοιχτό διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια. Παράλληλα ο κ. Ζάψας άφησε αιχμές κατά των υπολοίπων παρατάξεων που αρνήθηκαν την πραγματοποίηση ανοιχτής δημόσιας συζήτησης.
• Με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, έκανε γνωστό ότι μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, δεν θα δεχθεί σήμερα στα γραφεία του την αντιπροσωπεία της «Ελληνικής Αυγής», με την αιτιολογία ότι «δεν δέχεται να συζητά με αντιπροσώπους ακραίων και φασιστικών ιδεολογιών από όπου κι αν αυτές προέρχονται».
ΣΤΟΥΣ  ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
• Στα επιτεύγματά της, με τη δημιουργία Ανοιχτού Πανεπιστημίου, τη λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης και την επαναλειτουργία κλειστού Δημοτικού Σχολείου (στην Πωγωνιανή) για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η παράταξη του υποψήφιου Δημάρχου Πωγωνίου Κων. Καψάλη. Σήμερα ο Κ. Καψάλης θα επισκεφθεί την Πωγωνιανή (6.30 μ.μ.) και το Δελβινάκι (8.30 μ.μ.).
• Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, επισκέφτηκε χθες τη Βιομηχανική περιοχή Ιωαννίνων.
• O υποψήφιος Δήμαρχος Ζίτσας Μανώλης Ματσάγκας, Τετάρτη 14 Μαΐου σήμερα θα επισκεφθεί διαδοχικά Βουτσαρά, Λίθινο, Δαφνόφυτο, Σακελλαρικό και στι 9 μ.μ. θα μιλήσει στη Ζίτσα.
• Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο εκτροπής του Αώου εκφράζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Το Κοινόν των Ζαγορισίων».